Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

Debatt: Ærlighet

Jeg vil lansere en ny emneknagg: #FåDetUt

Vi må akseptere folk slik de er, gjøre døra høy og porten vid.

UT MED DET!: Andreas G. Hesselberg lanserer emneknaggen #FåDetUt for sosiale medier. Ærlighet er utgangspunktet. Foto: Privat
UT MED DET!: Andreas G. Hesselberg lanserer emneknaggen #FåDetUt for sosiale medier. Ærlighet er utgangspunktet. Foto: Privat Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jeg så stadig på ham. Tenkte ofte på ham. Syntes han hadde flotte muskler. Var fornøyd med mine egne muskler også, men var veldig opptatt av å trene mer enn ham, slik at jeg forble den sterkeste.

Han var veldig kjekk og omsvermet. Jeg var 16, han kanskje 14. Vi var venner og deltok i de samme, kristne sammenhengene: Leirer, korøvelser, konserter og fester med og uten alkohol.

Vi var tenåringer, i den mest sårbare fasen av våre liv. Jeg var ikke forelska i ham, for jeg var mer opptatt av jenter enn av gutter.

Slik var jeg. Ettersom årene gikk var det jenter som tok min oppmerksomhet. For meg gikk det den veien. Vi to guttene endte begge opp som heterofile, men det var andre venner av oss som tok andre veier etter hvert. Slik var de. Og det er helt greit.

Dette er litt av min historie. Litt av det som berører usikkerhet, forvirring og følelser i ungdomsåra. Vi har alle en historie. Noen av oss har hatt tanker som har skremt oss. Forvirret oss. Gjort oss forlegne. Veldig mange ungdommer sliter med dette, hver eneste dag. Når man blir godt voksen forstår man at dette kan knyttes til identitetstanker, spørsmål om hvem man er, hvor man hører til og hvilke verdier man har. Tanker og følelser kan utfordre etablerte verdier.

I lokalavisa Møre sto det nylig et innlegg fra en mann som er ektemann, far, bestefar, kristen og bifil. En sterk historie om å først finne seg selv og deretter – etter mange år – få det ut og sette ord på det. Hans tittel på innlegget var «Identitet, tro og menneskeverd». De tre begrepene hører helt naturlig hører sammen, fra fødsel til grav.

Noen går det «skeivt» for. De blir såkalt «skeive»; en merkelapp både samfunnet og de selv setter på det. Noen, kanskje spesielt kristne, lurer på hvorfor. Er det et resultat av arv eller miljø? Er man skapt med legningen man har?

Dette er irrelevante spørsmål hvis man skal møte disse menneskene med respekt og aksept.

For mange vegrer seg for å vise den man er. Vegrer seg for å være ærlige med – og i – livet. Kanskje vi kristne skal gå foran og være ærlige om livets spørsmål og brutalitet, vise sårbarheten vår, at vi ikke er perfekte, at vi har vår bagasje. Jeg vet om flere som lever med noe innabords som de ikke klarer å være ærlige med. Jeg misunner dem ikke den tilstanden.

Jeg er lei av skepsisen og intoleransen og å bli uglesett. Vi må akseptere folk slik de er, gjøre døra høy og porten vid. «Du er du og du duger, du passer perfekt i Guds favn», uansett om du er kristen eller ikke.

Jeg vil lansere en ny emneknagg for sosiale medier: #FåDetUt. Kanskje flere mennesker på den måten kan klare å få ting ut.

Er det flere historier der ute? Vil flere #FåDetUt? Vi er mange som tar imot deg med åpne armer, også i kristne kretser. Vi er mange som ikke fordømmer deg. Vi er mange som vil prate med deg, lytte til deg og gi en god klem. Å #FåDetUt vil løfte ditt liv til frihet.

Del din historie med emneknaggen #FåDetUt du også, på Twitter, Facebook eller andre steder. Vår #FåDetUt-bevegelse skal ikke lenger tillate tabuer. Vi skal verdsette respekten, ærligheten og kjærligheten, uavhengig av tro. Å være ærlig med dette livet må være ett av våre store mål.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!