PREMIER LEAGUE-START: I morgen starter Premier League. TV 2 har kjøpt rettighetene, og prisene for både betal-TV og nett-TV har siden forrige sesong økt med 100 kroner. Skjermdump: TV 2
PREMIER LEAGUE-START: I morgen starter Premier League. TV 2 har kjøpt rettighetene, og prisene for både betal-TV og nett-TV har siden forrige sesong økt med 100 kroner. Skjermdump: TV 2Vis mer

Jeg vil se gutta mine spille

Er det ikke sånn man begynner disse tekstene? De tekstene om halvviktige ting som åpenbart betyr mye for han som skriver?

Meninger

Her er min: Premier League begynner i morgen. Og jeg har ikke bestilt abonnement hos TV 2. Det er dyrt. Det er mange som har reagert på dette, uten at kritikken har vært for skarp.

For det første er det mange som reagerer på at det koster 449 kr i måneden. Det gjør det ikke. Det er TV-kanalen. Har du lite penger har du et alternativ med nett-baserte TV 2 Sumo til 399 i måneden. Problemet er at dette også er jævlig mye penger. Det er en økning på 100 kroner. Hver måned.

For det andre er det mange som har reagert på at «viktige» rettigheter som ligacupen, FA-cupen, Community shield, Championship og Liverpool TV ikke er med i pakken lenger. Rekk opp hånda hvis du så ligacupen i fjor? Vanskelig å telle digitalt, men det er vel nesten ingen.

FA-cupen har en viss historisk aura som du kanskje syns er sjarmerende. Hvis du tror du er 70 år. Slapp av. Du er en drittsekk. Og ikke en del av flertallet.

Men dette er ikke den viktigste kritikken.

Det viktigste er pengene, 399 kroner i måneden, i bytte mot Premier League. At Tippeligaen inngår frem til starten av november er helt greit. Men fire måneder tippeliga er ikke skyld i prisøkningen. Dette har vært klart siden TV 2 kjøpte C More i februar 2015. Gjennomgangsmelodien fra PR-Luftwaffen i TV 2 har vært at prisøkningen skyldes priøkningen på rettighetene for de neste tre sesongene. Det kostet TV 2 1,6 milliarder. Mye mer enn forrige gang. Det er her kritikken tilsynelatende preller av for TV 2.

Resonnementet blir: Vi betaler jævlig mye for å se det i Norge, rettighetene er dyre, TV-avtalen til lagene i ligaen er svær og United må kjøpe Pogba for en milliard norske kroner. Vi er med på det. Er ikke det litt gøy a?

Et slikt resonnement har noe for seg, men den utelukker en del kostbare redaksjonelle valg TV 2 må stå for. Da TV 2 sikret rettighetene i fjor sa sportssjef Vegard Jansen Hagen umiddelbart at de skulle «styrke den redaksjonelle satsningen». Dette har resultert i den geniale 100 timer live-oppkjøringen som nå går på TV 2. Det er ikke gitt at dette er noe man ønsker å betale for. Det er vel egentlig bare fem - seks høytlønnede menn som bruker 30 prosent av tiden på å klage over at de har sittet der lenge. Veldig bra.

Eller når TV 2 har studio på fotballbanen. Det er genialt. Tenk det, de ER på Anfield mens det spilles kamp. Nei. Neste kamp fra Sunderland og pausen er fremdeles på Anfield. Hvorfor.

JEG VIL SE GUTTA MINE SPILLE, ikke sant. Ikke noe særlig mer.

Det kan også nevnes at nærmest alle aktørene under sendinger har millionlønn, at Premier League-satsningen er det eneste som har generert overskudd i TV 2 de siste årene og at TV 2 har betalt dyrt for konsepter som TV 2 Humor, TV 2 Nyhetskanalen osv. Dette betaler vi for med denne prisøkningen.

Resonnementet blir: Vi betaler jævlig mye for å se PL i Norge, vi kan høre at det er slitsomt å være i et studio over mange timer. Er ikke det litt gøy a?

Eventuelt: Vi betaler jævlig mye for å se PL i Norge, TV 2 kan feile brutalt med geniale serier som The Maniac eller Suksesskolen. Dette er ikke noe gøy.

Er denne kritikken litt for skarp eller?

Det er i hvert fall noe man kan reagere på. At prisøkningen helt åpenbart ikke kun skyldes prisøkning på rettigheter. Jeg gjør det. Og jeg syns TV 2 har løst Premier League godt tidligere år. Jeg har til og med kjøpt at han briten som sitter der forstår norsk, men snakker engelsk. Men når denne løsningen er med på å gjøre abonnementet så dyrt at jeg kanskje ikke vil kunne se kampene til GUTTA MINE, er det kanskje gått for langt. Men så spørs det om jeg hopper av. Har jeg noe valg?

Det blir en spennende dag.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.