Dobbeltbeskatning:

Jeg vil skatte flere ganger!

Mer dobbeltbeskatning er både rettferdig og effektivt, og det helt uten at vi trenger å betale mer ut av lønningsposen hver måned.

DOBBELTBESKATNING: Man kan være for mer dobbeltbeskatning uansett om man ønsker mer, mindre, eller samme skattetrykk totalt sett, skiver Peder Engesæth. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
DOBBELTBESKATNING: Man kan være for mer dobbeltbeskatning uansett om man ønsker mer, mindre, eller samme skattetrykk totalt sett, skiver Peder Engesæth. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer
Meninger

Jeg vil begynne med å påpeke at jeg på tross av overskriften faktisk ikke ønsker å skatte mer. Faktisk ønsker jeg ikke at noen skal måtte skatte mer. Jeg tror egentlig at det totale skattenivået i Norge allerede er for høyt, og at å venne seg til et så høyt offentlig forbruk allerede før eldre- og automatiseringsbølgene virkelig slår inn er uklokt.

Men det er en annen diskusjon. Fordi det som er så fint med å beskatte flere ting litt, i stedet for færre ting mye, er at vi oppnår en hel haug med fordeler uten å verken måtte øke skattene eller redusere velferden. Dette skattekinderegget har tre hovedargumenter:

For det første er dobbeltbeskatning mye mer rettferdig. Om vi velger å skatte kun noen få områder vil det alltid være noen som kommer veldig godt ut, og andre som er mye mer uheldige.

Å eliminere all skatt på arv, formue, og eiendom ville for eksempel gjort det veldig lukrativt å være rik rentenist, og dyrt å være fattig arbeider.

For det andre er det mye mer effektivt. Når vi velger å skatte kun på noen få områder får vi en hel haug med skjevheter og vridninger i økonomien vår, der folk velger å investere, jobbe, eller spare på andre måter enn hva de egentlig burde, kun for å redusere skatten sin.

Kun inntektsskatt ville eksempelvis gitt en hel haug med enkeltmannsforetak med lav lønn og skyhøye utbytter, uten at det foregår mer innovasjon av den grunn.

For det tredje er dagens mest kritiserte skatter faktisk de minst ødeleggende. Så å si all forskning viser at det er inntektsskatt og selskapsskatt som svekker økonomien og samfunnet mest, men det er likevel eiendomsskatten og arveavgiften som møter mest motstand. Å gjøre skattegrunnlaget smalere ville derfor ført til langt høyere skatt på all inntekt, som igjen ville gitt et brutalt slag mot den norske økonomien. Og det uten økte inntekter for staten engang.

Fordi det som er så fint med debatten rundt dobbeltbeskatning er at den er helt uavhengig av hvor stort man mener skattetrykket burde være. Man kan være for mer dobbeltbeskatning uansett om man ønsker mer, mindre, eller samme skattetrykk totalt sett.

Mange er likevel mot fordi man har skattet av pengene før, og at det derfor blir galt av staten å skulle hente inn mer. Jeg ser det emosjonelle aspektet i dette, men jeg skulle ønske vi kunne vært litt mer opptatt av hvor mye vi skattet, og litt mindre opptatt av hvor mange ganger. For det er faktisk det som avgjør hvor mange kroner vi sitter igjen med i slutten av måneden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.