ALLE MÅ KUNNE STUDERE: I dag mottar en vanlig fulltidsstudent 7985 kr. i åtte av årets måneder. For mange holder det så vidt til husleia, skriver artikkelforfatter. Foto: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock / NTB scanpix
ALLE MÅ KUNNE STUDERE: I dag mottar en vanlig fulltidsstudent 7985 kr. i åtte av årets måneder. For mange holder det så vidt til husleia, skriver artikkelforfatter. Foto: Ekaterina Pokrovsky / Shutterstock / NTB scanpixVis mer

Studentpolitikk:

Jeg vil slå et slag for heltidsstudenten

En heltidsstudent som ikke trenger å bekymre seg for å få endene til å møtes hver måned.

Meninger

Jeg mener ikke at lånekassen skal sponse fuktige byturer i helgene, men at man som student burde kunne leve av lånekassens utbetalinger. Et fulltidsstudie tilsvarer en fulltidsjobb, og det bør være like frivillig for studenter som det er for alle andre å ha mer enn 100 % arbeidsbelastning.

La oss se nærmere på studentøkonomien. I dag mottar en vanlig fulltidsstudent 7985 kr. i åtte av årets måneder, og 21268 kr. i to måneder. Dersom man er heldig og har kapret en studentbolig vil jeg anta at 5000-6000 kr. går med i husleie, og 500-700 kr. går med til andre faste utgifter (kollektiv, forsikring, mobil). Det vil altså si at en heldig student har 1500-2500 kr. å leve for i måneden – noe som bør være tilstrekkelig. (Undertegnede bruker i snitt 33kr./dag.) I tillegg utbetales det 13283 kr. ekstra i januar og august, noe som fint dekker pensumbøker, hjemreiser og husleie i juni og juli (når man ikke får full studiestøtte).

Nå er det dessverre slik at det ikke er nok studentboliger til alle studentene i landet, og det er her jeg mener problemet ligger. De som må ut i privatmarkedet vil se priser på 7000-8000 kr./mnd, om ikke mer. For disse studentene spiser altså boligprisen opp hele studielånet, og de vil ikke ha noe annet valg enn å ta en ekstrajobb. Heldigvis jobbes det med å bygge flere studentboliger, men hva med å se litt nærmere på hvem som bor i studentboligene i dag? For det finnes faktisk flere som jukser til seg studentboliger!

Hvem som helst kan nemlig melde seg opp til enkeltemner og få tildelt en studentbolig – selv om de ikke studerer. Man kan faktisk jobbe fulltid i og med at det ikke er noe krav om bestått eksamen for å bo i studentbolig. Dette fører til at boliger som i teorien kunne gått til studenter gjøres utilgjengelig av uærlige «studenter».

Dette er ikke ment som syting – jeg synes det tilrettelegges svært godt for studenter her i landet! Problemet er at studier tar mye tid og ofte er det ikke tid til å jobbe ved siden av. Samtidig er det mange studenter som ikke har mulighet til å leve av studielånet. Jeg har derfor en drøm om at støtteordningen endres; i) at studentboligene faktisk går til studenter, og ii) at det gis mer støtte til de som ender opp med ugunstige leiepriser.