- Jeg vil spille Harry Hole

Liam Neeson elsker Jo Nesbø.

JO NESBØ-FAN: Liam Neeson er veldig fascinert av skandinavisk krimlitteratur, og skulle gjerne slått kloa i Harry Hole-rollen. Foto: NTB Scanpix
JO NESBØ-FAN: Liam Neeson er veldig fascinert av skandinavisk krimlitteratur, og skulle gjerne slått kloa i Harry Hole-rollen. Foto: NTB ScanpixVis mer

Los Angeles (Dagbladet): For noen år tilbake ble det kjent at Universal planlegger en filmatisering av Jo Nesbø-romanen «Snømannen», og i utgangspunktet var det Scorsese som skulle regissere filmen.

Han ble erstattet av den svenske «Tinker Tailor Soldier Spy»-regissøren Thomas Alfredson før sommeren, men ennå er det ingen som vet hvem som skal spille Harry Hole-karakteren. Debatten om hvem som hadde vært den beste kandidaten har rast både i media og på nettet, og nå kaster altså Liam Neeson seg inn i kampen.  

- Jeg hadde elsket å få spille Harry Hole, forteller han til Dagbladet, da vi treffer skuespilleren i Los Angeles.

- Stor fan av Nesbø - Jeg er veldig fascinert av skandinavisk krimlitteratur, og er stor fan både av Jo Nesbø og Henning Mankell og hans karakter Wallander. Jeg ser på den svenske TV-serien, og jeg synes den er helt fenomenalt bra, forteller han med sin lavmælte stemme.

Neeson er høflig, men har et fandenivoldsk glimt i øyet og spøker seg igjennom store deler av intervjuet. Det finnes ikke noe Hollywood-snobberi der i gården.     

Det var forkjærligheten for «nordic noir» som inspirerte Neeson til å ta rollen i den dystre actionthrilleren «A Walk Amongst the Tombstones» som har Norgespremiere 19.september. Skjønt han hadde sine tvil om rollen også, for han fryktet at historien hadde for mange likheter med plotet i en annen actionsuksess hvor han også spilte hovedrollen.

- Du vet, noen av ingrediensene er kidnapping og intense telefonsamtaler som i «Taken», så min første reaksjon var «Eh, jeg vet ikke helt», men regissøren overbeviste meg til slutt, forteller han.  

- Hadde aldri trodd jeg skulle bli actionhelt Suksessen med «Taken» (2008) kom som en stor overraskelse på Neeson, og den endret karrieren hans.

- Hollywood begynte å se meg i et nytt lys, og plutselig fikk jeg tilsendt masse actionfilm-manus. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle bli actionhelt i min alder, sier han.

I «Tombstones» spiller Neeson den tidligere politimannen Matthew Scudder, som nå livnærer seg som privatdetektiv. Han blir hyret til å finne mennene som står bak kidnappingen av kona til en narkobaron, og jakten leder ham ned i dypet av noe av det mørkeste i menneskesinnet.

- Da jeg forberedte meg til rollen, tok jeg kontakt med noen kompiser av meg som jobber i NYPD. De ga meg tilgang til arkivene deres med etterforskningsrapporter fra ulike seriemordersaker. Du vet, John Wayne Gacy, Jeffrey Dahmer, sånne fyrer. De var jo bare vanlig mennesker utad, og det er det som gjør det skummelt, sier han.

Det spares ikke på grufullhetene i filmen, og Neeson innrømmer at han ikke er spesielt glad i slike effekter på det store lerretet.

- Selv takler jeg veldig dårlig å se vold på film. Jeg synes for eksempel det var fryktelig ubehagelig å se «Saving Private Ryan», men den var viktig fordi den skildret hvilket helvete disse soldatene gikk igjennom. Men skrekkfilmvold, det orker jeg ikke, sier actionhelten.