Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Deltidsarbeid

Jeg vil takke deg for at du gidder

Til deg som jobber i helsevesenet: Du fortjener bedre. Men de fortjener streng tatt ikke deg.

DELTIDSDEBATT: - De sier at deltid er et problem, men du er profesjonell samler av ekstravakter. Det er ikke du som er problemet, skriver artikkelforfatteren. Heiko Junge / SCANPIX
NB Modellklarert.
DELTIDSDEBATT: - De sier at deltid er et problem, men du er profesjonell samler av ekstravakter. Det er ikke du som er problemet, skriver artikkelforfatteren. Heiko Junge / SCANPIX NB Modellklarert. Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Du jobber på et sykehjem eller er hjemmehjelp. Eller du har vært heldig og fått jobb på sykehus. Du har gått yrkesfag og søkt læreplass som helsefagarbeider. Eller har studert for å bli sykepleier. Du har ikke gått etter pengene, men du har nok sett for deg at det skal ikke være noe problem med jobb. Vi har jo tross alt en eldrebølge, har du blitt fortalt. Vi trenger titusenvis av nye årsverk i helsevesenet, har du hørt. Og det er jo sant.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

De som er syke og gamle eller bare ikke klarer å ta vare på seg blir flere. Og de trenger hjelp til å leve gode liv. Det har du sagt ja til å bidra til.

Men så opplever du kanskje at det er lettere sagt enn gjort allikevel. Kanskje er du i ferd med å få en fot innenfor og har karret deg til en deltidsstilling. Kanskje er du en av veldig mange som er helt avhengig av å shoppe ekstravakter for å få tilværelsen til å gå rundt. Du har jo også husleie eller et lån å betale. Ofte begge deler.

Det er tøft å gå sånn. Det blir færre gode stunder med familie og venner når du hele tiden må være på tå hev for en arbeidsgiver som kanskje ringer og tilbyr en vakt som kan gi en sårt tiltrengt tusenlapp eller to. Og du vil jo gjerne stille fordi du trenger at de fortsetter å ringe. Er du ikke etablert ennå har du kanskje også hatt tøffe møter med banken. Det er ikke bare enkelt å få lån med en fast stilling på noen og tjue prosent. Det er vanskelig å garantere både inntekt og betjeningsevne for et lån til en bank på den måten.

Så tenker du kanskje at dette er en litt ulogisk situasjon. At vi trenger titusenvis av folk i helsevesenet, mens det gjøres absolutt ingenting for å gjøre det litt greit å jobbe i bransjen. Kanskje ser du på nyhetene at det har vært en konferanse i Oslo der folk som tjener et par millioner i året snakker om at det er et problem at kvinner jobber for mye deltid. De shopper for mye, sier noen.

I virkeligheten vet du at det er lite til overs å shoppe for med en deltidsstilling i helsevesenet. Dessuten er det jo veldig sannsynlig at du er en av de som ønsker seg en større stilling.Kanskje blir du litt forbannet av det du ser folk prater om i hovedstaden. Det skjønner jeg godt. I hvert fall fordi hun som snakker om shopping er motparten deres i forhandlinger om nettopp lønn og arbeidsvilkår og er med på å bestemme hvilken arbeidsgiverpolitikk aktørene i helsevesenet skal føre.

Og da kan de jo starte med seg selv. Hvis man er så bekymret for deltidsarbeidende kvinner kunne man jo begynt med å si at de som jobber i helsevesenet er viktige. Faktisk så viktige at vi ikke har råd til å miste en eneste en. Derfor skal alle som ønsker full stilling få en full stilling. Det kunne man garantert. Det er i det store og hele ikke så mye å be om mener nå jeg.

Jeg holder vel ikke pusten, men vil uansett takke deg for at du gidder. Til tross for at du jobber i en sektor der arbeidsgiversiden til stadighet utrykker mistillit i full offentlighet. Du fortjener bedre. Men de fortjener streng tatt ikke deg.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!