Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Debatt: Psykisk helse

Jeg vil takke Innafor-redaksjonen

NRK-dokumentaren om nettverket av unge jenter på Instagram som deler bilder av selvskading og selvmordsforsøk, reiser debatten om hvordan vi kan forebygge at dette skjer. Da må vi tørre å snakke om livet og døden, om hva det vil si å være menneske.

INGEN Å MISTE: Med kunnskapen fra NRKs dokumentarserie Innafor om selvmord, erkjenner jeg som helsepolitiker at det forebyggende arbeidet må styrkes enda mer. Unge mennesker kan få lære mer om hvordan de kan tåle og takle livet, slik at døden ikke blir en ønsket utvei, skriver kronikkforfatteren. Foto: NRK ++LIVSMESTRING: Vi må øke oppmerksomheten rundt psykisk helse blant unge. Livsmestring skal nå inn i skolen. Det er et tegn på at det forebyggende arbeidet på rett vei, skriver kronikkforfatteren. .Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
INGEN Å MISTE: Med kunnskapen fra NRKs dokumentarserie Innafor om selvmord, erkjenner jeg som helsepolitiker at det forebyggende arbeidet må styrkes enda mer. Unge mennesker kan få lære mer om hvordan de kan tåle og takle livet, slik at døden ikke blir en ønsket utvei, skriver kronikkforfatteren. Foto: NRK ++LIVSMESTRING: Vi må øke oppmerksomheten rundt psykisk helse blant unge. Livsmestring skal nå inn i skolen. Det er et tegn på at det forebyggende arbeidet på rett vei, skriver kronikkforfatteren. .Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Meninger
Geir Jørgen Bekkevold
Geir Jørgen Bekkevold Vis mer

Jeg kjente ikke Andrine. Men jeg kjenner igjen det menneskelige behovet for å søke sammen med andre i samme situasjon, som kan forstå meg. Der jeg kan finne en plass i et fellesskap, få en rolle og en betydning. Der andre vet hvem jeg er og forventer noe av meg.

Jeg kjenner igjen behovet for bekreftelse og tilhørighet. Savnet etter en nær relasjon til et annet menneske som kan se, høre og forstå meg. For i møte med andre formes mitt bilde av meg selv, min selvoppfatning. «Ubuntu. I am because of you».

Jeg kjenner på sorg over tapet av flere unge jenter etter å ha sett dokumentaren. Tankene mine går til alle som er berørt av selvmord i nåtid eller fortid. Filmen gir meg også kraft til å gå løs på et viktig samfunnsoppdrag. Som trenger forsterkninger.

Jeg vil takke Innafor-redaksjonen i NRK som har gått inn i dette. For med denne kunnskapen erkjenner jeg som helsepolitiker at det forebyggende arbeidet må styrkes enda mer. Slik at unge mennesker kan få lære mer om hvordan de kan tåle og takle livet, slik at døden ikke blir en ønsket utvei.

For vi har ingen å miste.

En tredjedel av alle barn og unge forteller at de har hatt selvmordstanker. Årlig er det 9000 selvmordsforsøk blant jenter og 4000 blant gutter (Norsk Helseinformatikk). Det er mange mennesker som er i en dyp fortvilelse, med eller uten en psykisk lidelse. Det er også tungt å ta innover seg at det ikke finnes en politisk «quick fix».

I livet kan vi alle kjenne på streif av meningsløshet og ensomhet, at vi er uten betydning. Det er smertefullt. Ifølge LEVE – Landsforeningen for etterlatte ved selvmord er det mange selvmordsnære som har en selvoppfatning som preges av at de er uten betydning, en belastning for de rundt seg. At alle vil få det bedre om de blir borte.

Men vi har ingen å miste.

Studien «Ikke slipp meg» (2012) handler om unge og psykisk helse. Den viser at psykiske helseproblemer ofte henger sammen med forhold tilbake i barndom, oppvekst og grunnskole, hvor spesielt mobbing og ensomhet går igjen. Den vektlegger også betydningen slike erfaringer har seinere i livet, i møte med arbeid, utdanning og voksenlivet for øvrig.

Derfor tar KrF og regjeringen opp kampen mot ensomhet. Og skoleledere og lærere kjemper kampen mot mobbing i skolen hver eneste dag. Men vi må gjøre mer.

Et av de mest vanskelige spørsmål å besvare er «hvordan har du det?». Det er krevende å være transparent, vise sårbarhet og svakhet. Vi er redde for å være til bry. Alle har jo nok med sitt.

-There is a crack, a crack in everything. That's how the light gets in, sang Leonard Cohen. Det er ikke lett å være åpen om ensomhet og andre negative følelser, for det ligger en sårhet i det. Vi engster oss for at det er oss selv det er noe galt med. Men i sårbarhetens sprekker kan støtte og omsorg tre inn.

«Jeg holder ditt hode i mine hender, som du holder mitt hjerte i din ømhet, slik allting holder og blir holdt av noe annet enn seg selv», skriver lyrikeren Stein Mehren. Han beskriver en ønsketilstand: om vi alle bare kunne kjenne oss omkranset av støtte, ivaretakelse og omsorg. Bli holdt. Det må være målet for vårt samfunnsoppdrag, at ingen skal kjenne seg alene.

SE TV: Sommeren 2018 valgte den verdenskjente svenske artisten Tim Bergling, bedre kjent som Avicii, å avslutte livet sitt. I et intervju med CNN forteller pappa Klas Berling om tiden etter tapet av sønnen. Video: CNN Vis mer

Vi må øke oppmerksomheten rundt psykisk helse blant unge, gi språk og verktøy til å håndtere vanskelige situasjoner, stress og kriser. Her spiller frivillige organisasjoner innen mental helse en viktig rolle med sitt arbeid.

Vi politikere har et ansvar for at alle som jobber med barn og unge har den kunnskapen de trenger til å møte unge i denne faresonen. At vi gjennomfører forebyggende program i skolen, slik at unge får de verktøyene de trenger i en tidlig fase. Livsmestring skal nå inn i skolen. Det er et tegn på at det forebyggende arbeidet på rett vei.

De ansatte i helsevesenet må få bedre kunnskap om selvmordsforebygging. Og vi trenger arenaer i alle kommuner dit unge kan gå når livet kjennes uoverkommelig, med nullterskel.

Regjeringen er i gang med ny nasjonal handlingsplan for selvmordsforebygging. Da er organisasjoner og institusjoner i feltet nære samarbeidspartnere. Men jeg vil også invitere alle dere Insta-brukere til å poste innspill under emneknaggen #tilregjeringen #selvmordsforebygging.

-Vi har ikke plass til avstand mellom oss, skriver Trygve Skaug. Jeg er helt enig med ham.

I en god relasjon kan vi dele noe av livets smerte. Da kan vi erfare at smerten avtar, og at livet er verdt å leve. Det kan være en profesjonell relasjon eller en relasjon til en venn eller familie.

I bunn og grunn er vi ikke alene, selv om det av og til kan kjennes sånn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media