- Jeg vil tilbake i «FBI»

Elin Ruhlin Gjuvsland (29) vil tilbake til FBI-redaksjonen etter fødselspermisjonen. Programlederen mener hun har lært mye av pengerotet som førte til at hun ble omplassert.

Dagbladet møtte i går Elin Ruhlin Gjuvsland. For første gang snakker hun ut om pengerotet som førte til at hun ble omplassert av NRK-ledelsen bare fire uker før hun skal ut i fødselspermisjon.

- Jeg tar ledelsens avgjørelse til etterretning. Jeg har likevel lyst til å fortsette som forbrukerjournalist. Det jeg foreløpig vet, er at jeg skal tilbake og jeg håper selvsagt at jeg kan fortsette i FBI-redaksjonen når jeg er ferdig med fødselspermisjonen, sier Gjuvsland til Dagbladet.

- Har lært

Noen ubetalte regninger og to dommer fra forliksrådet var nok til at NRK valgte å omplassere populære Elin Ruhlin Gjuvsland fra programmet «Forbrukerinspektørene (FBI)». Gjuvsland er nå overflyttet til et utredningsprosjekt knyttet til et nytt programkonsept.

- Jeg vil ikke kommentere den konkrete avgjørelsen. Dette er en sak som jeg beklager, og som jeg har tatt stor lærdom av. Jeg tror faktisk at jeg kan gjøre en bedre jobb som forbrukerjournalist i framtida, sier Ruhlin Gjuvsland.

- På hvilken måte?

- For det første tror jeg seerne kan identifisere seg med meg. Jeg har gjort en feil, som har fått følger. Den situasjonen deler jeg med mange. Jeg tror også at jeg har lært mye av å selv få føle hvordan det er å være i medienes søkelys.

Hun beklager at saken i det hele tatt havnet i avisene.

- Utnyttet min person

- Jeg føler at eiendomsselskapet som gikk til mediene utnyttet min posisjon. Kort tid før saken havnet i lokalavisa fikk jeg en telefon fra selskapet. Der truet de med å offentliggjøre saken. Det må jeg ærlig innrømme at jeg reagerer på, sier hun.

Overgangen fra å være journalist til å være på TV var stor da Ruhlin Gjuvsland begynte i «Forbrukerinspektørene (FBI)» i 1999. Med jobben i FBI-redaksjonen fulgte en masse medieoppmerksomhet.

- Skuffet og sint

- Jeg var nok litt uforberedt på den oppmerksomheten som oppsto rundt min person da jeg begynte i «FBI» og jobbet foran kamera. Det var uvant å få stadige tilbud fra mediene, og jeg måtte selv finne ut av hvordan jeg skulle takle interessen. Når jeg ser tilbake er det åpenbart at denne saken som nå er kommet opp skulle vært ryddet ut av verden på et tidligere tidspunkt. Sånn sett har jeg nok ikke reflektert nok rundt min rolle.

- Hvordan reagerte du da saken kom opp i mediene?

- Dette var jo et forhold som lå langt tilbake i tid. Jeg ble skuffet og sint. Samtidig måtte også jeg bruke tid for å kartlegge sakens fakta. Jeg var også usikker på hvordan jeg skulle håndtere saken overfor mediene.

- Skjønner du at enkelte reagerte?

- Ja, jeg skjønner at det er skjerpede krav til dem som jobber med forbrukerjournalistikk. Det skal det være, og jeg beklager den situasjonen som har oppstått. Når det er sagt, føler jeg at denne saken har blitt litt overdimensjonert.

Fått mye støtte

Etter at saken ble kjent gjennom mediene, har Elin Ruhlin Gjuvsland fått mye støtte både fra kolleger og publikum.

- Det har til tider vært tøft, og støtten har varmet. Jeg vil imidlertid ikke at noen skal synes synd på meg for denne saken, sier Ruhlin Gjuvsland.

Midt oppi det hele er hun høygravid. Om tre uker går hun ut i permisjon. I november skal hun føde.

- Selvsagt passet dette dårlig nå. Det at jeg er gravid har imidlertid også gitt meg noe positivt å tenke på og se fram til. Samtidig er man sårbar. Dette er første gang jeg går gravid, og jeg har selvsagt vært opptatt av barnet, sier hun.

TØFT: Dagbladet møtte Elin Ruhlin Gjuvsland på kafé i Oslo i går. - Det har til tider vært tøft, sier den profilerte forbrukerjournalisten, men hun tror hun har lært mye av medieoppmerksomheten rundt henne.