NORSK ELLER INNVANDRER? Enklaver av både majoritet og minoritet er uheldig, skriver Mina Adampour. Foto: Sna Dar
NORSK ELLER INNVANDRER? Enklaver av både majoritet og minoritet er uheldig, skriver Mina Adampour. Foto: Sna DarVis mer

Jeg vil være norsk, Dagbladet

Dersom mediene kaller Ali en innvandrer, vil Ali se på seg selv om det.

Meninger

Dagbladets nettartikkel «I disse tre bydelene er innvandrere i flertall» spiller på Frps strenger om at du ikke blir, eller er, norsk statsborger om du har et norsk pass.

Spørsmålet blir hvordan redaktøren i Dagbladet tror det er for en norsk ungdom som bor i bydel Grorud å lese om seg selv slik, og finne ut at hen/hun/han ikke er norsk, men fortsatt en innvandrer, fordi foreldrene var det, og de selv er født her.

Dagbladet skal ha honnør for å bruke et alminnelig og betegnende bilde, i stedet for å portrettere bare muslimer eller ikke-vestlige som bildet på «innvandreren».

Avisa vil trolig belyse et faktum som kan resultere i at politikere blir bevisste på og kan skape bedre blandinger av majoritet og minoritet i bosettingspolitikken. Det at våre politikere la ned planene om asylmottak på Montebello er et konkret eksempel på at man ikke fremmer integrering ved at noen områder skal være forbeholdt de ressurssterke og etnisk homogene. Enklaver av både majoritet og minoritet er uheldig.

Når vi snakker om forskning og vil forsøke å komme med konstruktive forslag til hva som kan fremme sunn integrering, må man ta i bruk ord og betegnelser man normalt ellers ikke ville brukt. Men å slenge en slik (populistisk) hovedtittel som kan argumenteres å være misvisende, all den tid forskningen (i artikkelen) viser til at det inkluderer norskfødte av innvandrerforeldre - skaper utenforskap.

Dersom mediene kaller Ali en innvandrer, vil Ali se på seg selv om det. I tillegg blir en slik overskrift (mis) brukt av høyreorienterte for å skremme. Her kan det finnes en og annen person som ikke forstår at det er medregnet barn som er født og oppvokst i Norge, altså norske barn. For Ali er norsk selv om hans mor og far en gang innvandret fra Pakistan.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.