Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville hatet det

Norske forfattere raser mot «Millenium»-fortsettelse.

- MELKER SUKSESSEN: Anne B. Ragde er blant dem som mener den frittstående fortsettelsen av  «Millenium»-trilogien til Stieg Larsson. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
- MELKER SUKSESSEN: Anne B. Ragde er blant dem som mener den frittstående fortsettelsen av «Millenium»-trilogien til Stieg Larsson. Foto: NINA HANSEN / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): I dag ble det kjent at forlaget Norstedts har skrevet kontrakt med David Lagercrantz om å lage det som beskrives som en frittstående fortsettelse av krimtrilogien «Millenium».

Den populære bok-serien er opprinnelig skrevet av svenske Stieg Larsson, som døde i 2004. Han skal ha planlagt en fjerde bok som aldri ble utgitt, og nå har Lagerkcrantz, som blant annet har skrevet fotballbiografien «Jeg er Zlatan», tatt på seg oppdraget.

Samtidig som forfatteren allerede har startet på prosjektet, raser Larssons eks-samboer Eva Gabrielsson mot planene. Nå reagerer også flere norske forfattere på det de mener kan knyttes til åndsverk-tyveri.

- Det å bruke karakteren og universet videre er ren kommersiell utnyttelse. Jeg kan godt forstå at Gabrielsson reagerer på et slik prosjekt, sier krimforfatter og tidligere polibetjent Jørn Lier Horst.

- Ville hatet det Også forfatter Anne B. Ragde mener situasjonen er veldig pussig. Selv ville hun aldri ha tillatt noe lignende.

- Jeg ville hatet det. Dette blir å melke en internasjonal suksess. Jeg kunne ikke gått inn og plutselig skrevet om Jo Nesbøs «Harry Hole», det ville vært forferdelig sært, sier Anne B. Ragde til Dagbladet.

Også forfatter, journalist og bokanmelder Tom Egeland, reagerer kraftig på nyheten.

-  Det er ikke slik at idet en forfatter dør, så er det fritt fram for Gud hver mann å fortsette der forfatteren slapp, sier han.

- Uaktuelt Egeland henviser også til et eksempel fra noen år tilbake, hvor en forfatter fikk lov av rettighetshaverne til «Tatt av vinden»-forfatter Margaret Mitchell å skrive en oppfølger.

- Det var helt grusomt og boka var aldeles katastrofal. Stieg Larsson har skapt sitt unike univers med sine unike skrivestil.

Han mener også det ville vært uaktuelt at noen andre skulle videreført hans univers og karakterer, dersom han hadde dødd.

- Hvis jeg faller om på gaten i morgen så dør mitt litterære univers med meg. Man kan la seg inspirere av kolleger og legge seg tett opp mot skrivestil, men man stjeler ikke universene. Dette mener jeg ikke bare av hensyn til forfatteren, men også av hensyn til leseren, sier Egeland.

Eier rettighetene I dag er det Joachim og Erlend Larsson som eier selskapet Moggliden AB, som igjen eier og forvalter rettighetene til Larssons verker og filmatiseringer av bøkene.

- Jeg mener de burde holdt seg for gode til å gjøre noe slikt. Jeg kan aldri tenke meg at de handler i Stieg Larssons ånd.

Kan en annen forfatter overta «Millenium»-universet? Si din mening i kommentarfeltet under.

Vil du lese den fjerde «Millenium»-boka når den er skrevet av en annen forfatter enn Stieg Larsson?
 Ja
 Nei
 Kanskje