GIKK PÅ EN SMELL: Tidligere trommis Hasse Rønningen har slitt med psykiske problemer over lang tid, og er glad for at det nå forskes for første gang på artistenes psykososiale helse i Norge.Foto: Håkon Eikesdal
GIKK PÅ EN SMELL: Tidligere trommis Hasse Rønningen har slitt med psykiske problemer over lang tid, og er glad for at det nå forskes for første gang på artistenes psykososiale helse i Norge.Foto: Håkon EikesdalVis mer

- Jeg ville ikke leve lenger

Tidligere Plumbo-trommis Hasse Rønningen ville ta livet sitt og lette etter den mest smertefrie selvmordsmetoden.

(Dagbladet): For å grave fram alle fakta om artistenes helseproblemer, har NUMI satt i gang det første forskningsprosjektet i Norge om musikeres mentale helse, arbeidsforhold og bruk av helsetjenester.

Det er et tiltak tidligere trommis i Plumbo, Hasse Rønningen, ønsker mer enn velkomment. I sommer trakk han seg fra bandet etter å ha slitt med angst og depresjon over en lengre periode.

- Jeg synes det er fantastisk at artistenes psykiske helse blir forska på. Hadde jeg ikke slutta i bandet og oppsøkt hjelp, ville det gått alvorlig galt med meg, forteller Rønningen til Dagbladet.

Ble paranoid Han har vært utsatt for et enormt press det siste året. I perioden etter årets Spellemannutdeling ble han og Plumbo hetset av aviskommentatorer, kjendiser og Ola nordmann.

HARDT ÅR: Etter Spellemannutdelinga opplevde Plumbo massiv hets. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
HARDT ÅR: Etter Spellemannutdelinga opplevde Plumbo massiv hets. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Hatet vi ble servert var massivt. Vi ble kalt nazister og rasister, og folk skulle banke oss. Når jeg samtidig sleit med alt det andre som jeg sleit med, var det veldig vanskelig å takle. Jeg ble helt paranoid og måtte hele tiden inn på nettavisene for å sjekke hva folk skulle «ta» oss for i lang tid etterpå, sier Rønningen.

Han forteller at han måtte ha hjelp av psykolog til å fullføre de siste konsertene med Plumbo i sommer, etter å ha brutt sammen hjemme i stua samme dag som bandet ble tildelt gullplate for deres siste album.

Tomrom Men da den tidligere Plumbo-trommisen slutta i bandet, gikk det ytterligere nedover med ham. Tomrommet etter bandlivet lot seg ikke fylle.

- Vi hadde vært ute på veien og turne i et vanvittig tempo, og det var først deilig å slutte. Men så ble alt så bråstille. Da gikk jeg på en smell og pådro meg en alvorlig depresjon. Jeg ville ikke leve mer, og lette etter en måte jeg kunne ta livet mitt så smertefritt som mulig, forteller han.

LEDER FORSKINGEN: Psykolog og doktorgradsstipendiat Jonas Vaag. Foto: Steinar Johansen
LEDER FORSKINGEN: Psykolog og doktorgradsstipendiat Jonas Vaag. Foto: Steinar Johansen Vis mer

Etter denne episoden forteller Rønningen at han har fått god oppfølging gjennom psykolog og gruppeterapi.

- Nå ser jeg lyset i enden av tunnelen, noe som er lenge siden sist. På mange måter har jeg straffa meg sjøl for å slutte i Plumbo. Jeg hadde jo drømt om bandlivet helt siden jeg var liten gutt, men så taklet jeg det ikke. Jeg ble veldig sinna og selvdestruktiv. Det var liksom enda en ting jeg ikke klarte å fikse.

Vil hjelpe andre Ifølge en undersøkelse Statistisk sentralbyrå gjorde i 2008, topper kunstnere statistikken over angst og depresjon. En britisk undersøkelse viser også at musikere som har oppnådd suksess har dobbelt så stor sjanse for å dø tidlig som andre artister.

Rønningen er åpen om plagene sine for å hjelpe andre i samme sitasjon.

- Jeg fikk masse positive tilbakemeldiger fra andre artister og fans da jeg valgte å være ærlig om situasjonen min gjennom et innlegg på Plumbos hjemmeside. Nå håper jeg at min historie kan hjelpe andre som sitter hjemme og ikke tør noen ting på grunn av angst. Det går an å komme seg videre i livet om man får litt hjelp, og man kan leve et godt liv selv om man sliter med psyken.

Resten av Plumbo hyller Rønningen for å stå fram med sin historie.

- Hasse er en god kompis og en god trommis, som vi selvfølgelig savner i bandet. Det er veldig bra at han er åpen om sine erfaringer og setter fokus på psykisk helse. Det synes jeg også flere burde gjøre, sier vokalist Lars Erik Blokkhus.