KJENNER SEG IKKE IGJEN: Lydverket-programleder Asbjørn Slettemark, Noman Mubashir, og NRK-veteran Tore Strømøy kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene NRK-kollegaen i Østlandssendingen kommer med.
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Lydverket-programleder Asbjørn Slettemark, Noman Mubashir, og NRK-veteran Tore Strømøy kjenner seg ikke igjen i beskrivelsene NRK-kollegaen i Østlandssendingen kommer med.Vis mer

- Jeg ville ikke sagt opp live på Lydverket, for å si det sånn

NRK-profiler er overrasket over NRK-kollega som sa opp på direkten.

||| (Dagbladet): - Jeg er tilhenger av at man sier ifra hvis man er misfornøyd, men jeg ville aldri sagt opp live på Lydverket for å si det sånn, sier Asbjørn Slettemark etter sjokkoppsigelsen til NRK-kollaga Pia Beathe Pedersen.

Hun har i løpet av dagen har fått en egen støttegruppe på facebook, men høster ikke mye sympati hos NRK-profiler etter at hun sa opp på direkten i dag tidlig.

Klokken åtte i morges valgte Østlandssendingen-programleder Pia Beathe Pedersen å ta et oppgjør med sin arbeidsplass, og sa opp på direkten.

Deretter la hun ut et brev til ledelsen i NRK på Østlandssendingens nettsider, der hun forklarte nærmere om arbeidsforholdene, ansettelsesforhold og om hvorfor hun sa opp.

- Jeg har vært rasende og fortvilet, svimeferdig og gråtferdig, men jeg har bitt tennene sammen og fortsatt, skriver hun.

Pedersen, som selv har jobbet som tilkallingsvikar mener NRK misbruker sine ansatte. Hun håper fokuset nå i ettertid flyttes fra henne og til en debatt om det hun mener er saken - vikarbruk og ansettelsesforhold i statskanalen.

Ukjent for NRK-profiler Den oppsiktsvekkende avgjørelsen kom som et sjokk på flere enn Østlandssendingens faste lyttere.

SA OPP PÅ LUFTA: NRK-programlederen Pia Beathe Pedersen (43) sa opp på direkten lørdag morgen da hun ledet nyhetene på Østlandssendingen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
SA OPP PÅ LUFTA: NRK-programlederen Pia Beathe Pedersen (43) sa opp på direkten lørdag morgen da hun ledet nyhetene på Østlandssendingen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX Vis mer

Programleder Noman Mubashir var raskt ute med å få med seg nyheten.

Han startet selv sin karriere i NRK Østlandssendingen og jobbet der i seks år. Han kjenner seg ikke igjen i Pedersens beskrivelser.

— Det begynner å bli noen år siden jeg jobbet der, så jeg vet jo ikke hvordan det er nå, men min erfaring i NRK er utelukkende positv, sier Mubashir og legger til:

— Når det er sagt kan man selvfølgelig oppfatte et arbeidssted forskjellig. Dette er en tøff bransje og det er et høyt tempo. Min erfaring er ikke at folk er misfornøyde i NRK, men vi som er fast ansatte er kanskje ikke de første som får vite om det er misnøye. Det er mange som har vikariater på vikariater. Jeg synes det er trist at dette ikke er blitt ordnet internt, sier den profilerte programlederen som har møtt Pia Beate Pedersen flere ganger gjennom en felles bekjent.

Lydverket-programleder Asbjørn Slettemark er enig.

KJENNER SEG IKKE IGJEN: Lydverket-programelder Asbjørn Slettemark synes NRK er en flott arbeidsplass, men han mener NRK-kollegaen som sa opp på direkten i dag har et viktig poeng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet
KJENNER SEG IKKE IGJEN: Lydverket-programelder Asbjørn Slettemark synes NRK er en flott arbeidsplass, men han mener NRK-kollegaen som sa opp på direkten i dag har et viktig poeng. Foto: Anders Grønneberg / Dagbladet Vis mer

Selv er han ansatt på kontrakt av NRK. En av tingene Pedersen vektlegger i sin oppsigelse er at vikarer ikke blir invitert til å være med i medarbeiderundersøkelser.

- Det kjenner jeg meg igjen i. Jeg har vært inn og ut av NRK i en årrekke med ingen har spurt meg om å delta i undersøkelsen fordi jeg ikke er fast ansatt. Der synes jeg hun har et poeng.

- Generelt har jeg gjennom min karriere hørst masse historier fra alle de store mediehusene om folk som blir urettferdig behandlet, sier Slettemark.

Tore Strømøy er en annen profil som har lang erfaring fra statskanalen og har også jobbet på distriktskontor og sentralt i NRK.

- Jeg har aldri opplevd noe negativt i min karriere. Jeg er tilhenger av at interne konflikter løses internt.

- Dette er bare trist Dagbladet har vært i kontakt med mange NRK-arbeidere i dag. Mange støtter Pedersens avgjørelse og ønsker debatten mer enn velkommen. Flere beskriver hennes oppsigelse som «vågal» og «tøff». Andre ønsker ikke å kommentere saken, men viser til ledelsen.

HAR JOBBET I ØSTLANDSSENINGEN: NRK-journalist Noman Mubashir startet sin karriere i Østlandssendingen. Hans erfaring er at de ansatte i NRK er fornøyde med arbeidsplassen sin. 
FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet
HAR JOBBET I ØSTLANDSSENINGEN: NRK-journalist Noman Mubashir startet sin karriere i Østlandssendingen. Hans erfaring er at de ansatte i NRK er fornøyde med arbeidsplassen sin. FOTO: SVEINUNG UDDU YSTAD, Dagbladet Vis mer

- Dette er bare trist. Jeg ønsker ikke å kommentere saken ytterligere fordi det er en personalsak, sier direktør Grethe Gynnild Johnsen i distriktsdivisjonen i NRK.

På nettsamfunnet Facebook er det opprettet en støttegruppe for Pedersen som i skrivende stund har fått over 582 tilhengere.

Også på Twitter har mange ytret sin mening om saken.

Blant dem er kommentator i VG og tidligere NRK-medarbeider Frithjof Jacobsen:

- «Tøff journalist som sa opp på direkten i Østlandssendingen. NRK er den dårligste arbeidsgiveren jeg har opplevd.»

BREV PÅ NETT:Pia Beathe Pedersen sa opp jobben sin i NRK på direkten, og gav samtidig arbeidsgiveren kraftig skriftlig refs.  Foto: Privat / faksimile NRK.no
BREV PÅ NETT:Pia Beathe Pedersen sa opp jobben sin i NRK på direkten, og gav samtidig arbeidsgiveren kraftig skriftlig refs. Foto: Privat / faksimile NRK.no Vis mer

Asbjørn Slettemark ønsker ikke å kommentere om han mener den nå tidligere NRK-ansatte har startet en viktig debatt.

- Det har jeg ingen bakgrunn for å mene noe om, sier Lydverket-programlederen.

Leder Elin Floberghagen i Norsk Journalistlag (NJ) Floberghagen mener temaet Pia Beathe Pedersen tar opp, er et velkjent problem.

- Det er velkjent at mediebransjen har et overforbruk av vikarer og midlertidige ansatte. Det går litt i bølger hvilke redaksjoner som utmerker seg. Jeg har ikke inntrykk av at NRK er noe bedre eller verre enn andre, sier Floberghagen til Dagbladet.

- BURDE VÆRT LØST INTERNT: NRK-kjendis Tore Strømøy kjenner seg ikke igjen i kritikken. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet.
- BURDE VÆRT LØST INTERNT: NRK-kjendis Tore Strømøy kjenner seg ikke igjen i kritikken. Foto: Tom E. Østhuus, Dagbladet. Vis mer