Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville knuse lesernes hjerter

Men bestselgerforfatter Jamie Fords nye bok er også en hyllest til bestemoren.

FOR FACEBOOK: Bestselgerforfatter Jamie Ford og kona Leesha Procopio er på norgesturne. Mens han gjør intervjuer, passer hun på å oppdatere sosiale medier.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FOR FACEBOOK: Bestselgerforfatter Jamie Ford og kona Leesha Procopio er på norgesturne. Mens han gjør intervjuer, passer hun på å oppdatere sosiale medier. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet:) Nærmere 140 000 nordmenn har latt seg røre av Jamie Fords kjærlighetsroman «Hotellet på hjørnet av bitter og søt». Nå er den amerikanske suksessforfatteren på norgesturné for å presentere sin nye bok, «Sanger til Willow Frost». Leserne bes forberede seg på tårevåte øyeblikk.

- Jeg ville skrive en tristere bok. Den første var mer hjertevarmende, sier han til Dagbladet.

Vil knuse hjerter
Hans første bok handlet om ei japansk jente og en kinesisk gutt i Seattle, som mister kontakten under andre verdenskrig og møtes igjen over 40 år senere. Den solgte over en million eksemplarer i USA. Enhver debuterende forfatters drøm, skulle vi tro, men Ford var redd for at suksessen skulle gjøre det vanskelig for ham å skildre noe virkelig vondt.

- Det er som med musikk, jeg liker den best når den lages av fattige artister med skeive tenner. Når de blir multimillionærer, forsvinner mye av magien. Så jeg bestemte meg for å knuse mitt eget hjerte. Og jeg ville knuse lesernes hjerter. Men jeg har planer om å sette dem sammen igjen, forsikrer han.

Den nye boka handler om kinesiske William, som vokser opp på et barnehjem i Seattle under depresjonstida. Men han er ikke gutteversjonen av lille, foreldreløse Annie. William drømmer ikke om å bli adoptert av en snill millionær. Han lengter etter moren sin, og da han en dag ser et bilde av filmstjerna Willow Frost, er han overbevist om at han har funnet henne.

Hyllest til bestemoren
Jamie Ford kaller boka en hyllest både til sin egen mor, og sin kinesiske bestemor. Sistnevnte fødte faren hans utenfor ekteskap i Seattle i 1928. En ekstremt vanskelig situasjon - som ugift alenemor ble hun en minoritet innenfor den kinesiske minoriteten. Men hun kjempet seg oppover, og Ford husker henne som familiens matriark, en usedvanlig sterk kvinne.  

- Du har ikke tenkt på å skrive hennes historie?

- Jeg vet ikke nok om den. Hvis det var noe foreldrene eller besteforeldrene mine ikke snakket om, så spurte du ikke. For eksempel fikk hun aldri mer enn ett barn, selv om hun selv kom fra en stor familie. Jeg lurte alltid på hvorfor. Først etter at hun var død, fortalte moren min at bestemor hadde hatt en illegal abort og blitt steril i ung alder, forteller han.

Historien om Willow Frost er delvis inspirert av bestemoren hans.

- Jeg tror det var en kort periode på 20-tallet da kvinner kunne ha et liv utenfor hjemmet. Et liberalt øyeblikk før depresjonstida. Min bestemor var en partyjente, og det er greit, sier han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!