Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville på en ærlig måte formidle det hatet jeg kan føle på

Highasakite-Ingrid forklarer de ubehaglige låttekstene.

SEKSERKVINTETT: Highasakite har høstet en håndfull seksere for sitt andre album «Silent Treatment», også i denne avisa. Fra venstre: Trond Bersu, Marte Eberson, Ingrid Helene Håvik, Kristoffer Lo og Øystein Skar. 
Foto: Mimsy Møller / Samfoto
SEKSERKVINTETT: Highasakite har høstet en håndfull seksere for sitt andre album «Silent Treatment», også i denne avisa. Fra venstre: Trond Bersu, Marte Eberson, Ingrid Helene Håvik, Kristoffer Lo og Øystein Skar. Foto: Mimsy Møller / Samfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I går kveld tonesatte Highasakite den siste scenen i sesongavslutningen av «Mammon», og under årets Spellemannutdeling opptrådte de på samme scene som Morten Harket og Lars Vaular i Stavanger. Med seg dit hadde bandet det Adresseavisen har kalt Pop-Norges mest ubehagelige tekster.

For - selv om Highasakites forføreriske popmelodier brukes som akkompagnement til lørdagskosen, styrer låtskriver og vokalist Ingrid Helene Håvik unna det mest tacovennlige tekstuniverset.

- Selvbebreidelse På bandets nye album «Silent Treatment», som har fått terningkast seks i Dagbladet, utforsker de blant annet den volden som utspiller seg innenfor husets fire vegger.

Men det er først og fremst sitt eget menneskelige mørke Håvik utleverer, blant annet i låta «I, the Hand Grenade».

- Det er mye selvbebreidelse i tekstene. Jeg forsøker å sette meg selv i et dårlig lys. Men det er også et element av sorg der. For mennesket er vel i bunn og grunn ganske trist? Jeg sitter i alle fall sjelden og storkoser meg og nyter livet, sier Highasakite-vokalisten til Dagbladet.

Det er likevel på Håviks soloutgivelse fra i fjor, med låter som ikke passet inn på det nye Highasakite-albumet, hun har vært på sitt mest utilslørte.

Tabufølelser På sololåta «Marianna» skrev hun nemlig om hatet man kan kjenne på når man har blitt såret skikkelig, noe som i dette tilfellet endte opp som en seksualisert voldsfantasi.

«I have this certain fantasy about you dying with cum in your mouth. That someone hating you as much as I do slits your throat. And down you go. He ties you down and cuts off all your pretty hair. Calls you names, and those are what you are. And in the end you start to get a view on things and see yourself through your killer's eyes. I wouldn't want to do it myself or anything, but that thought gets me wet», synger hun blant annet.

- Det var en eksperiment hvor jeg på en ærlig måte ville formidle det hatet jeg kan kan føle på. Jeg hadde lyst til å skrive om noe som på mange måter er tabu, for disse tingene har man jo egentlig ikke «lov» til å føle. Man skal ikke være sjalu eller misunnelig, og man skal i alle fall ikke føle på hat. Man skal gå med hodet høyt hevet. Jeg er lei av at man skriver tekster som setter en selv i et bedre lys. Denne teksten setter altså meg selv i et dårlig lys, men slik er det, sier Håvik.

Hun forteller at hun var inspirert av et dikt av Philip Larkin, der hovedpersonen sitter hjemme og drikker og onanerer mens han ser for seg at kvinnen han er glad i er ute med en annen mann.

- Har er ærlig om at han ikke sitter hjemme og har det fint. Jeg synes det er en fin ærlighet, sier Highasakite-vokalisten.

- Når har du selv kjent på et slikt hat?

- Det er nok mange ganger - alt fra lærere som sendte meg på gangen til ekskjærester, forteller hun.

- Høflighetskultur Highasakite-trommeslager Trond Bersu var også med på å spille inn Håviks soloalbum. Han synes teksten er fantastisk.

- Det er så kult å treffe så hardt med en låttekst, sier han.

Da musikkmagasinet Gaffa omtalte «Marianna»-teksten, var det med en kritisk postdoktor i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo som kilde. Synthist Øystein Skar synes det er et tankekors ved samfunnet at det å være ærlig skal være så sjokkerende.

- Det sier litt om hvor etablert en sånn høflighetskultur er i samfunnet. At man skal glatte over det man mener. Hver gang man er ærlig eller beskriver ærlige følelser, så synes folk det er vilt, sier han.

- Det er mer vanlig å fokusere på at det er slemt sagt enn at den personen som bærer på et slikt hat har det vondt. Det er jo egentlig helt forferdelig hvis man er så sint at man har lyst til at noen skal dø, utdyper Håvik.

Nye platekontrakter Bandet er for tiden ute på en turné som, i tillegg til Europa, også involvere flere andre kontinenter. De har nettopp signert flere nye internasjonale plateavtaler, blant annet med Hostess i Japan og Caroline / Universal Music i Australia.

- Hvor er det viktigst for dere å være nå - Norge eller utlandet?

- Vi tenker egentlig på hele verden under ett. Vi vil bare vise fram musikken vår til så mange som mulig, sier Øystein Skar.

- Det er umulig å rekke over alt. Vi konsentrerer oss om noen terretorier, som USA, Tyskland, England og kanskje Japan. Hvis man gjør det bra der, så kommer man jo langt, utdyper Trond Bersu.

Hele Norges coronakart