Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Jeg ville provosere

Tuva Syvertsen provoserte og var høylytt om sin legning for å lage plass til andre skeive.

FORBILDE: Tuva åpner opp om sin rolle som skeivt forbilde i Hver gang vi møtes. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet.
FORBILDE: Tuva åpner opp om sin rolle som skeivt forbilde i Hver gang vi møtes. Foto: Christian Roth Christiansen / Dagbladet. Vis mer

I sju uker har sju ulike artister tolket hverandres låter i programmet «Hver gang vi møtes». Sist ut er Tuva Syvertsen, best kjent folkemusikkgruppen Valkyrien Allstars.

- Jeg har hatt det veldig bra. Det var skikkelig gøy faktisk, men det var rimelig intense dager. Det er ikke rart man blir litt lettrørt. Når jeg har sett på programmet før så har jeg tenkt «hvorfor griner de så mye», men nå skjønner jeg det, sier Syvertsen til Dagbladet.

Syvertsen har omtrent hver eneste uke fått toppkarakterer av Dagbladets anmelder for sine tolkninger.

- Det er veldig hyggelig. Jeg vet at jeg kan det jeg driver med, så jeg forventet ikke terningkast 1. Men at det har gått så bra er over all forventning. Jeg hadde egentlig tenkt til å drite i de terningkasta, men siden de var så bra så kunne jeg ikke det, sier hun.

RØRT: Aslag Haugen klarte ikke holde tårene tilbake. VIDEO: TV 2 Vis mer

Syvertsen er derimot mest fornøyd med sin tolkning av Hellbillies.

- Den satt liksom. Jeg bare fikk det til.

Ville selge hit

Valkyrien Allstars ble for alvor kjent etter andreplassen i NRK-programmet «Kjempesjansen» i 2006. Til finalen laget de låten «Å Gjev Du Batt Meg», som er bandets største hit.

- Jeg er så lei den låta. Den var på den første plata vår og jeg har forhåpentligvis utvikla meg mye siden den gangen, sier hun.

Syvertsen avslører at hun var så lei låta at hun prøvde å selge den på Finn.no.

- Jeg tror det var noen som ville gi 30 000. Det var egentlig ment som en intern spøk, men finn.no er jo ikke så veldig internt. Men jeg er fortsatt veldig lei den, sier hun.

Skeivt forbilde

Under Tuvas kveld kaller Odd Nordstoga henne for et «skeivt forbilde», noe Syvertsen ikke har noe imot å være.

- Det optimale hadde vært om man ikke trengte skeive forbilder og at legning var noe man ikke trengte å gjøre noe stort poeng ut av. Det er jo faktisk noe som kan forandre seg gjennom livet. Men vi har et stort behov for å plassere hverandre. Når det sånn, så kan hvert fall jeg være tydelig og åpen om hvordan jeg lever mitt liv. Forhåpentligvis inspirerer det andre, sier hun.

I programmet forklarer Tuva hvordan hun har forsøkt å ikke bare gi plass til seg selv, men til alle andre som har en annen legning. Framgangsmåten har både vært høylytt og provoserende.

- Jeg ville provosere med legningen min for å lage plass til mange. Jeg har roet meg ned, men jeg ville være høylytt så ikke alle andre trengte å være det. Det var for å lage aktivisme på vegne av flere.

For Nordstoga var det Tuvas historie som pekte seg ut som et favorittminnet fra programmet.

- Hun har sjokkert meg på en veldig morsom måte. Mitt beste minne var du hun fortalte om sin egen legning. Det går nesten ikke an å gjenfortelle, men jeg lo veldig mye og håper virkelig at denne historien kommer med i programmet, sier han lattermildt.

Provosert

Under Morgan Sulele sin episode diskuterte Syvertsen og Sulele kvaliteten på hans låter. Tuva Syvertsen uttrykte at innholdet i noen av låtene til Sulele kan være provoserende.

- Jeg lar meg provosere av musikk som tilsynelatende bare er laget for å tjene spenn. Musikken er så mye mer enn det for meg. Men vi må diskutere musikk. Det ville vært et faresignal om vi ikke gjorde det.

Hun ble derimot tatt av storm av hans tolkning under hennes kveld.

- Låta han gjorde hørtes ut som en hit, og det er vanskelig med det utgangspunktet. Jeg vet ikke helt hva jeg så for meg, sier hun.

Rap og hardingfele

Den siste tiden har Syvertsen vært å høre på flere låter med norske undergrunnsrappere. Hun sier selv at hun er stolt av sin egen allsidighet.

- Det er et resultat at jeg har skjønt at jeg skal leve av musikk hele livet. Da er allsidigheten en fordel. Rappingen begynte med at jeg ville bli en bedre tekstforfatter. Men så fikk jeg et enormt kick av det, og det har jeg ikke hatt siden jeg var ungdom og starta med folkemusikk. Valkyrien nyter godt av dette også, for nå skriver jeg låter mye raskere, sier Syvertsen.

Syvertsen avslører at det ikke er lenge til vi hører fra henne, både som folkemusiker og rapper.

- Det kommer en singel fra Valkyrien Allstars neste fredag og albumet kommer i september. Det kommer også noe «rap-greier» snart, sier hun.

Hele Norges coronakart