Jeger eller bytte?

En smått bisarr mediebegivenhet fant sted i går kveld da Ingeborg Heldal (27) debuterte som TV-programleder i såkalt «prime time».

Bisarr, fordi Heldal nå aldeles frivillig og med velpublisert entusiasme trer fram i ett av verdens mest eksponerte yrker, hentet inn av NRK åtte måneder etter at hun framsto som fortørnet og publisitetsvegrende medieoffer- på direktesendt TV.

  • Ingeborg Heldal fikk sine Andy Warhol'ske «15 minutes of fame» da hun fanget president Clintons oppmerksomhet under hans Oslo-besøk sist november. Men ikke før var blitzregnet på Slottsbakken stilnet, før småskolelærer Ingeborg sto fram hos en sedvanlig moralistisk dirrende Knut Olsen i «Redaksjon 21». Der ble det ikke måte på hvilke belastninger pressen, og særlig tabloidene, allerede før utgivelse hadde påført den sakesløse kvinnen. Hun hadde jo bare villet oppleve et pust av historiens sus i sin boa der på Slottsbakken må vite, men var som følge blitt privatlivskrenket på det groveste. Et alvorlig og bekymret panel hudflettet pressen og slo ring rundt den medieskadde, som deretter reiste til Nederland, hvor hun- fortsatt frivillig, må vi tro- ble lansert som Norges Monica Lewinsky i landets mest populære talkshow. Siden fortsatte hun å sky rampelyset ved å stille opp i Fredrik Skavlans ikke helt anonyme fredagsprogram, og nå er det altså TV på heltid ett år og permisjon fra lærerjobben for Ingeborg Heldal.
  • Om Ingeborg Heldal er en fremragende regissør av egen karriere, snedig vekslende mellom rollen som bytte og jeger, eller om hun er gjenstand for tilfeldighetens spill, vet vi lite om. Om hun er en god TV-programleder, får vi anledning til å gjøre oss opp en mening om etter hvert. Det vi imidlertid vet, er at hun representerer noe nytt i NRK: Hentet ut av mengden og inn i TV-studio på bakgrunn av noen få minutters TV-eksponering. En ekte medieskapning, med andre ord, en vinner i dagliglivets permanente audition, men hva ønsker hun egentlig? Oppmerksomhet eller anonymitet rundt sin person? Og hva tror hun at hun får i en sånn jobb?