Jeger uten grenser

Dette er action som går direkte inn i nyhetsbildet.

PÅ OPPDRAG: Her er Thomas Rathsack (i midten) ute på oppdrag, med oppakning på opptil 65 kilo på ryggen kravler han omkring i ulendt terreng og oppholder seg i dagevis på en smal fjellhylle med et to hundre meters stup på kloss hold.
PÅ OPPDRAG: Her er Thomas Rathsack (i midten) ute på oppdrag, med oppakning på opptil 65 kilo på ryggen kravler han omkring i ulendt terreng og oppholder seg i dagevis på en smal fjellhylle med et to hundre meters stup på kloss hold. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: Thomas Rathsacks bok «Elitesoldat» har vakt mer oppsikt enn guttebøker flest i hjemlandet Danmark.

Hvorfor blir et menneske elitesoldat? Hva ligger bak ønsket om frivillig å gå igjennom de mest vanvittige fysiske lidelser — for deretter å bli sendt ut i de mest marerittlignende situasjoner kloden rundt?

Du kan spørre den danske soldaten Thomas Rathsacks, som i sin selvbiografi «Elitesoldat» skildrer trening som gir nye dimensjoner til begrepet umenneskelig. Men det er ikke sikkert du får noe tilfredsstillende svar.

Guttedrøm«Elitesoldat» skildrer et univers som er mildt sagt aktuelt. Her fins soldatromantikk i tråd med den vi aner under rettssaken mot to nordmenn i Kongo, og her fins en virkelighet som Erling Borgen nylig har forsøkt å skildre i sin omdiskuterte bok «Fredsnasjonens hemmeligheter». I Danmark har Rathsack vært stilt for retten for å ha røpet militære hemmeligheter, og sannelig ulmer kontroversielle begivenheter fra Afghanistan-krigen under den ulidelig spennende danske krimserien «Forbrytelsen 2», som går på NRK hver torsdag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer