Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jeger uten grenser

Hvorfor blir et menneske elitesoldat?

OMSTRIDT: Boka til Thomas Rathsack ble svært omstridt i hjemlandet Danmark. Nå kommer boka på norsk. Foto: Scanpix
OMSTRIDT: Boka til Thomas Rathsack ble svært omstridt i hjemlandet Danmark. Nå kommer boka på norsk. Foto: Scanpix Vis mer

||| BOK: Hvorfor blir et menneske elitesoldat? Hva ligger bak ønsket om frivillig å gå igjennom de mest vanvittige fysiske lidelser — for deretter å bli sendt ut i de mest marerittlignende situasjoner kloden rundt?

Du kan spørre den danske soldaten Thomas Rathsacks, som i sin selvbiografi «Elitesoldat» skildrer trening som gir nye dimensjoner til begrepet umenneskelig. Men det er ikke sikkert du får noe tilfredsstillende svar.

Guttedrøm
«Elitesoldat» skildrer et univers som er mildt sagt aktuelt. Her fins soldatromantikk i tråd med den vi aner under rettssaken mot to nordmenn i Kongo, og her fins en virkelighet som Erling Borgen nylig har forsøkt å skildre i sin omdiskuterte bok «Fredsnasjonens hemmeligheter». I Danmark har Rathsack vært stilt for retten for å ha røpet militære hemmeligheter, og sannelig ulmer kontroversielle begivenheter fra Afghanistan-krigen under den ulidelig spennende danske krimserien «Forbrytelsen 2», som går på NRK hver torsdag.

PÅ OPPDRAG: Her er Thomas Rathsack (i midten) ute på oppdrag, med oppakning på opptil 65 kilo på ryggen kravler han omkring i ulendt terreng og oppholder seg i dagevis på en smal fjellhylle med et to hundre meters stup på kloss hold. Foto: Fra boka «Elitesoldat»
PÅ OPPDRAG: Her er Thomas Rathsack (i midten) ute på oppdrag, med oppakning på opptil 65 kilo på ryggen kravler han omkring i ulendt terreng og oppholder seg i dagevis på en smal fjellhylle med et to hundre meters stup på kloss hold. Foto: Fra boka «Elitesoldat» Vis mer

Både Norge og Danmark er i krig, og elitesoldater av mange slag har fått anledning til å praktisere sine kunnskaper i en konflikt som i stadig større grad minner om hine dagers Vietnam-syndrom. Men Rathsack skriver om mye mer. Hans drøm begynte allerede i barndommen. Boka handler om en mann som virkeliggjør sitt ene mål i livet; å bli en soldat i de ytterste frontlinjer.

Kaldt fall
Historien er slik sett en guttebok av klassisk kaliber. Rathsack melder seg til tjeneste og går igjennom de obligatoriske prøvene som skal til for å bli med i det danske Jægerkorpset. Det innebærer voldsomme prøvelser. Mest livstruende er en episode der han springer ut i fallskjerm i femti kuldegrader og oppdager at ansiktsmasken er løs. Her står det på sekunder før han med vottene på klarer å lirke den på plass igjen før han enten besvimer eller får alvorlige frostskader.

Alle episoder i boka er skrevet med trøkk, driv og anskuelig detaljrikdom. Her er det action og atter action, både på øvelser og i krigssonene i Irak og Afghanistan. Rathsack er minerydder og ellers ekspert på det meste, men de mest utsatte oppdragene har han som speider, det vil si at han driver etterretning av det mest livsfarlige slaget. Sammen med sine kolleger blir han stadig sluppet ned fra helikopter i stummende mørke for deretter å forsøke å finne ut hva fienden driver med.

VED FRONTEN: Utkledt som sivile afghanere, med skuddsikker vest og skarpladde våpen undfer draktene, er Rathsack klar til infiltrasjon. Foto: Fra boka «Elitesoldat»
VED FRONTEN: Utkledt som sivile afghanere, med skuddsikker vest og skarpladde våpen undfer draktene, er Rathsack klar til infiltrasjon. Foto: Fra boka «Elitesoldat» Vis mer

Ulovlig oppdrag
Dette fører ham ut i de mest nervepirrende og krevende situasjoner. Med en oppakning på opptil 65 kilo på ryggen kravler han omkring i ulendt terreng og oppholder seg i dagevis på en smal fjellhylle med et to hundre meters stup på kloss hold. Eller han vader i kloakk til halsen i Irak for å komme tettest mulig innpå fienden. Han er også med i et livvaktteam i Irak ved flere anledninger og kjører omkring på veier der miner og selvmordsbombere stadig krever liv.

Han forteller hvordan han har gutteaktig moro av å trene på å kjøre fort og vilt med bil på ulendte veier, egenskaper som skal gjøre ham egnet til det mest kontroversielle oppdraget i boka: En tur inn i Afghanistans ingenmannsland forkledt som sivil afghaner, en virksomhet som er i strid med Genevekonvensjonen. Ved hjelp av bestikkelser («trøbbelpenger») og kløkt utfører han oppdraget og plukker opp en agent som har hatt hemmelige møter med angivere i Al Quaida-kretser.

Hundekjær
Rathsack løsner stadig sikringen på sine ymse skytevåpen, men kommer i boka ikke opp i trefninger. Hans jobb er først og fremst å komme seg uskadd tilbake til basen. Verken hat, gudstro eller drapslyst driver ham, snarere jakten på adrenalinkick, en intens følelse av å være i live med døden på kloss hold. Og ikke minst kameratskap. Han påpeker hvor heldig han er, tatt i betraktning hvor mange ensomme mennesker som fins.

«Elitesoldat - I krig på fremmed jord»

Thomas Rathsack og Dennis Drejer. Oversatt av Morgen Gaustad og Kurt Hanssen Andresen

1 6
Se alle anmeldelser

I et kort avsnitt har han en amerikansk kjæreste og gir uttrykk for at han savner mer av den slags nærhet. Et visst utløp for sin trang til samhold får han likevel, gjennom sin kjærlighet til hunder. Han smugler i alt tre hunder fra krigssonen til Danmark, den ene har han fortsatt. Et fascinerende trekk hos en mann som også forteller hvordan han allerede fra guttedagene lærte seg til å unngå å tråkke på insekter ute i skogen. Respekt for livet. Fra en mann som har valgt dødens forgård som arbeidsplass.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media