GIR UT KOKEBOK: Jegertvillingene Kristine (t.v.) og Johanne Thybo Hansen (t.h.) gir ut kokebok sammen med kjendiskokk Erling Sundal. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GIR UT KOKEBOK: Jegertvillingene Kristine (t.v.) og Johanne Thybo Hansen (t.h.) gir ut kokebok sammen med kjendiskokk Erling Sundal. Foto: Bjørn Langsem / DagbladetVis mer

Jegertvillingene

Jegertvillingene trodde de ble «stalket». Så åpnet de SMSen

Jegertvillingene Kristine og Johanne Thybo Hansen gir ut kokebok sammen med den kjente kokken Erling Sundal.

«Jegertvillingene» Kristine og Johanne Thybo Hansen (27) trodde først det var en «stalker» som ringte, da kjendiskokk Erling Sundal gang på gang prøvde å få kontakt for å foreslå ei kokebok.

- Det var ingen «stalker», men en innpåsliten kokk. Jeg ringte, jeg la igjen beskjed på svareren. Det gikk fem måneder før jeg endelig fikk svar på en SMS, forteller Erling Sundal til Dagbladet, mens tvillingene småflirer ved siden av.

«HALL»: Da tvillingene spurte Otto om han hadde fått seg «hall» før han skulle ut på fisketur oppstod det et komisk øyeblikk. Video: TVNorge. Vis mer

Sundal har, som mange andre nordmenn, pleid å følge programmet til de jaktglade tvillingene fra Nordreisa på TV Norge, «Jegertvillingene».

Men han har alltid savnet å se at de gjorde noe med råvarene de jaktet. Det ble avgjørende for en ny kokebokidé - bare han fikk tak i tvillingene, vel å merke.

- Hvem er det som maser? Kokken Erling Sundal? Vi vet egentlig jo godt hvem det er, men vi merket oss aldri navnet, sier Johanne lattermildt.

Tvillingene forteller at de trodde det bare var en raring på Facebook som skrev til dem, nok en gang.

Jakt- og fisketurer

Omsider svarte tvillingene på Sundals henvendelser. De falt for ideen, og de tre arrangerte et møte der de ble enige om hva slags bok de skulle lage. Det har endt med boka «Jegertvillingenes kokebok», som kom ut tidligere denne uka.

INSPIRASJON: Etter å ha blitt inspirert av Erling Sundal, har jegertvillingene begynt å ha med seg et eget sushi-kit med soyasaus og vårløk når de reiser ut på tur i villmarka. Her får de flere matlagingstips på kjøkkenet til Sundals restaurant Gamlebyen mat og drikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
INSPIRASJON: Etter å ha blitt inspirert av Erling Sundal, har jegertvillingene begynt å ha med seg et eget sushi-kit med soyasaus og vårløk når de reiser ut på tur i villmarka. Her får de flere matlagingstips på kjøkkenet til Sundals restaurant Gamlebyen mat og drikke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Premisset for boka er at Sundal, som selv er en ivrig jeger og fisker, blir med jegertvillingene ut i villmarka på jakt- og fisketur. De tilbereder maten som de jakter, fisker og sanker selv - noen ganger ute i villmarka, andre ganger inne på et kjøkken.

PÅ JAKT: Tvillingene Johanne og Kristine Thybo-Hansen (22) fra Nordreisa er ikke som andre ungjenter. Som 15-åringer droppet de ut av skolen for gjøre jakt, fiske og villmarksliv til både jobb og hobby. Video: TVNorge Vis mer Vis mer Vis mer

- Vi skulle liksom ta med ham på fisketur. Vi ga han den dårligste plassen, men det ble han som dro inn fisk etter fisk, og vi fikk ikke en eneste fisk. Det var på yndlingsvannet vårt. Vi er lommekjent der. Så kommer den søringen, og bare ..., sier tvillingene, og flirer.

- Det var mange fine øyeblikk, selvfølgelig. For det er det jakt handler om. Det er ikke bare å felle et dyr eller fiske fisker, men å oppleve naturen. De fine stundene, og stillheten. Det er ikke alltid så lett med disse to her, sier Sundal skøyeraktig.

Eget sushi-kit i sekken

Fisken Sundal fikk, lå ikke lenge før den ble tilberedt. Den ble spist rå på stedet - med rogn og hele pakka, forteller toppkokken.

- Ingenting er bedre enn fersk fisk. Jo ferskere, jo bedre. Vi hadde med oss litt krydder, og så brukte vi tyttebær og sånt som man finner i naturen, sier Sundal.

- Det var dritgodt, sier Kristine, før søster Johanne skyter inn:

- Rå fisk og rått kjøtt hadde vi ikke spist før. Men nå gjør vi det, det er jo supergodt! Vi elsker det. Nå har vi begynt å ha med oss soyasaus og litt vårløk i sekken når vi drar på fjellet.

Tvillingene er ikke spesielt vanskelige i matveien. Begge er glade i å spise og lage mat. Kristine og kjæresten Robert Bjørklund (37) gir alltid hverandre terningkast på måltidene de lager selv og får servert - det samme har de gjort når Erling Sundal har laget mat til dem.

- Jeg ser nå, etter vi har møtt Erling, hvor mye mer vi kan gjøre med fisk og vilt. Vi har ofte laget det samme hver gang, sier Kristine.

GLAD I MAT: Kristine (t.v.) og Johanne (t.h.) er glade i å lage mat. Kristine inviterer ofte til middag sammen med kjæresten sin Robert Bjørklund (37). Også Johanne har fått mer glede av å lage mat etter at hun ble sammen med Ole Martin Helgås (37). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GLAD I MAT: Kristine (t.v.) og Johanne (t.h.) er glade i å lage mat. Kristine inviterer ofte til middag sammen med kjæresten sin Robert Bjørklund (37). Også Johanne har fått mer glede av å lage mat etter at hun ble sammen med Ole Martin Helgås (37). Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Pissmaur og gammel sei

I løpet av sin tid på TV-skjermen har de fått smake på litt av hvert av både kjente og mer ukjente matvarer. Blant annet har de smakt på råtten hai, og da de var i Amerika fikk de smake maur.

- Guiden vår fant noen røde pissmaur der uti marka. Det var dritgodt og veldig søtt. Akkurat som sukkertøy. Men vi skal være bra sultne om vi skal gå ut og plukke pissmaur ute på tur nå, altså, sier Kristine.

LIKE: Slik ser du forskjell på Jegertvillingene i Farmen Kjendis. Kristine og Johanne Thybo Hansen viser hvordan man ser forskjell. Video: Julie Solberg / Dagbladet Vis mer

I den nye sesongen med «Jegertvillingene», som kommer til våren får jegertvillingene prøve noe ganske spesielt. I serien blir de invitert hjem til folk som har laget en tradisjonell matrett til dem.

- Hos én av de vi besøkte hadde de laget sånn rødsei, som ligger i tønner. Det smakte jo Gammel-Erik!, forteller Kristine, før Johanne fortsetter:

- Og etter at vi hadde spist, så sier han at det var bestefaren hans som hadde lagt den seien i tønnene for over 30 år siden.

- Det er noe av det merkeligste vi har spist! Men vi tør å smake, understreker tvillingene.