- Jehovas vitner skremmer barn med djevelen

Noomi (22) vokste opp i Jehovas vitner: - Det tok lang tid å slippe bekymringene om at jeg levde i djevelens verden.

INGEN KONTAKT: Noomi E. Pilot kuttet all kontakt til Jehovas vitner som 18-åring. I dag er hun kritisk til barnebøkene hun selv vokste opp med i menigheten. Foto: Privat
INGEN KONTAKT: Noomi E. Pilot kuttet all kontakt til Jehovas vitner som 18-åring. I dag er hun kritisk til barnebøkene hun selv vokste opp med i menigheten. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«Demonene fryder seg når mennesker gjør noe som Jehova har forbudt. Demonene liker for eksempel at en gutt og ei jente leker med hverandres kjønnsorganer. Vi vil ikke at demonene skal få noe å fryde seg over, vil vi vel?»

Utdraget kommer fra boka «Hør på den store lærer», en av barnebøkene til Jehovas vitner. 22 år gamle Noomi E. Pilot ble født inn i trossamfunnet, og kjenner godt til budskapet.

- Å vokse opp i Jehovas vitner var strengt. Hvis man gjør noe selv, tenker selv eller prøver å være kritisk, da er det djevelen som ligger bak, forteller hun til Dagbladet.

Denne metodikken er velkjent for Inger Lise Lien. Hun er forsker ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS). I 2008 gjennomførte hun og flere andre forskere en studie om bruddprosesser i religiøse grupper, deriblant Jehovas vitner.

- Det ligger veldig stor makt og kontroll i dette med dommedag, djevelen, paradis og helvete, sier Lien til Dagbladet.

Hun beskriver det som en fryktkultur, der trusselen om dommedag står i kontrast til en mer positiv og moderne barneoppdragelse orientert rundt belønningssystemer.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer