KOMMENTARER

Jemen:

Jemen blør og barna dør, men Norge er mest opptatt av å selge våpen

Situasjonen i Jemen er ytterligere forverret etter ekspresident Ali Abdullah Salehs død mandag. FNs bønn om en «humanitær» våpenhvile møtes med taushet – også hos våpenleverandør Norge.

JEMENS ANSIKT: Et sterkt underernært barn får behandling på et sjukehus i byen Saada men det er stor mangel på medisiner. Foto: Reuters/NTB Scanpix
JEMENS ANSIKT: Et sterkt underernært barn får behandling på et sjukehus i byen Saada men det er stor mangel på medisiner. Foto: Reuters/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hvert tiende minutt dør et barn i det krigsherjede Jemen av sjukdom eller sult. Ifølge Redd Barna vil tallet på døde jemenittiske barn nå 50 000 – bare i 2017.

Mens Saudi-Arabia fremdeles blokkerer innførselen av det meste av internasjonal nødhjelp som mat og medisiner, går krigen i Jemen inn i en ny og mer blodig fase. Da Ali Abdullah Saleh i helga kunngjorde at han hadde byttet side, håpet mange at dette etter hvert kunne føre til en avslutning på krigen. Men så ble Saleh drept av sine tidligere allierte i den Iran-støttede houti-militsen. Nå er Saleh gjort til martyr av sine tilhengere og hæren hans, de republikanske spesialstyrkene, er bare opptatt av én ting – hevn.

Ifølge FN er den humanitære krisa i Jemen den verste verden har opplevd på flere tiår. Selv om den totale oversikten er litt uklar, er tallenes tale klare. Nesten 18 millioner av Jemens mer enn 28 millioner innbyggere bor i områder der matforsyningen mildt sagt er usikker 16 millioner mangler tilgang på reint vann, og like mange får ingen helsehjelp. Til sammen trenger over 11 millioner jemenitter umiddelbar humanitær hjelp for å overleve.

Tre millioner mennesker er fordrevet fra hjemmene sine. Ifølge Verdens Helseorganisasjon lider 16 prosent av barna av akutt underernæring. Nesten én million, en tredel barn, er rammet av kolera. Minst 2200 har hittil dødd av denne infeksjonsjukdommen, og epidemien ventes å øke i omfang i løpet av de neste månedene – hvis ikke det kommer inn medisiner og utstyr til å sørge for forsyning av rent vann. Nær halvparten av landets helsestasjoner og sjukehus er ute av drift, og mange andre lider sterkt under mangel på strømforsyning, medisinsk utstyr og medisiner.

Jemen, som av romerne ble kalt Det lykkelige Arabia, er offer for interne militære konflikter og en stedfortrederkrig der Saudi-Arabia og Iran kjemper om innflytelsen. Saudi-Arabia støtter den internasjonalt anerkjente, men ikke akkurat så populære presidenten, Abd-Rabbu Mansour Hadi. Iran er alliert med den sjiamuslimske houti-bevegelsen som har sitt kjerneområde i Nord-Jemen, men som siden 2014 sammen med Ali Abdullah Salehs militærstyrker har hatt kontrollen over hovedstaden Sanaa.

Saudi-Arabia leder en koalisjon av åtte arabiske land, hvor De forente arabiske emirater spiller en viktig rolle. Denne koalisjonen støttes av Vesten, ikke minst USA. Norge er blant landene som eksporterer våpen til emiratene, blant annet bomber og eksplosiver. Når UD hevder at den såkalte sluttbrukerkontrollen er så streng at de norske våpnene neppe havner i krigsteateret i Jemen, står departementet ikke til troende.

Det er usikkert hvor mye militær støtte Iran gir til houtiene. Det skal være offiserer fra den iranske revolusjonsgarden i Jemen og det er også denne militære enheten som sørger for våpenforsyninger til houti-militsen. Den ballistiske raketten som for en måned siden ble skutt mot Saudi-Arabias hovedstad Riyadh, var produsert i Iran, noe som gjorde saudierne rasende. Også den sjiamuslimske libanesiske Hizbollah-militsen skal ha soldater i Jemen, noe Hizbollah-ledelsen sjøl på det sterkeste avviser.

Både IS og Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) har sikret seg et fotfeste i Jemen. De sunnimuslimske terrorgruppene slåss for sine egne interesser, men har de sjiamuslimske houtiene som sin hovedfiende. Det er flere ganger kommet meldinger om at AQAP har sloss sammen med president Hadi og den saudiarabiske koalisjonenes styrker. USA sender innimellom droner mot AQAP- og IS-baser.

Alle parter i denne krigen gjør seg skyldige i krigsforbrytelser, men det er de saudiarabiske bombetoktene, støttet av De forente arabiske emirater, som rammer sivile hardest. Skoler, sjukehus kraftverk og annen infrastruktur er blitt ødelagt på denne måten. Etter rakettbeskytningen mot Riyadh i begynnelsen av november blokkerte saudierne Jemens havner og fungerende flyplasser – noe som stanset den fra før av sterkt begrensede nødhjelpsforsyningen til de hardt rammede jemenittene. Nå sier saudierne at havnene delvis er gjenåpnet, uten at det bedrer den humanitære situasjonen noe særlig.

En humanitær våpenhvile i Jemen ser ikke ut til å stå særlig høyt på norske myndigheters prioriteringsliste. Den blåblå regjeringa kan skryte av at den gir rundt 250 millioner kroner i humanitær bistand til Jemen i år, men hva hjelper det så lenge krigen med norsk støtte bare fortsetter i all sin gru?

Og enda verre blir det trolig i tida framover. Hadi og den såkalte koalisjonen vil angripe Sanaa, noe som kan føre til et enormt blodbad i et land der 10 000 sivile allerede har dødd som følge av krigshandlinger. Iran truer med reaksjoner om saudierne og deres støttespillere trapper opp krigen.

Så kan FNs generalsekretær António Guterres fortsette å tale for døve ører.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer