ANGRIPER SIVILE: Slik så det ut i et boligstrøk i Sana'a 1. mai 2015 etter et saudiarabisk bombeangrep. Folk leter desperat etter overlevende. Foto: Reuters/NTB Scanix
ANGRIPER SIVILE: Slik så det ut i et boligstrøk i Sana'a 1. mai 2015 etter et saudiarabisk bombeangrep. Folk leter desperat etter overlevende. Foto: Reuters/NTB ScanixVis mer

Jemen har fått alle verdens plager, men ingen bryr seg

Borgerkrig, stedfortrederkrig, terror-helvete, verdens verste koleraepidemi og sultkatastrofe. Dette er Jemen i dag.

Kommentar

Det som i dag er Jemen ble en gang kalt «Det lykkelige Arabia.» Et område med velstand og gjestfrihet overfor utenlandske besøkende og med en lang og ærefull historie. Herfra kom dronningen av Saba, og her lå et av verdens største handelssentre. Krydder og tekstiler kom fra India med båt, det samme gjorde silke fra Kina og gull og strutsefjær fra Etiopia. Varene ble deretter transportert med kamelkaravaner til Egypt, Persia, Syria og – litt sjeldnere – helt til Roma. Røkelse og myrra kjenner vi fra bibelhistorien, Mokkakaffe har de fleste av oss drukket – uten å vite at byen Mokka i Sør-Jemen, ved utløpet av Rødehavet, en gang var en blomstrende og styrtrik by, takket være de edle kaffebønnene fra området rundt.

I DAG ER DET ingenting igjen av fordums prakt i Jemen. I årtier har landet, som tidligere var delt i to mellom nord og sør, vært herjet av borgerkriger, stammekonflikter og politiske maktkamper. Snart tre år etter at den sjiamuslimske Houthi-militsen tok kontroll over hovedstaden Sana’a og drøye to år etter at Saudi-Arabia med en «koalisjon av villige» gikk inn i krigen fra lufta, er Jemen blitt et like stort helvete som Irak og Syria. Verdenspressen glimrer stort sett med sitt fravær, hendelser i det krigs- og katastroferammede landet når sjelden opp i nyhetsbildet, og det lille som finns av hjelpesendinger blir svært ofte stanset, ikke minst av den saudiledede koalisjonen.

En koleraepidemi som startet i oktober i fjor, ville under normale omstendigheter lett ha vært stanset. I dag er 400 000 mennesker rammet av sykdommen, mange av dem barn. Minst to tusen har dødd. Hjelpeorganisasjoner og FN frykter at mellom 600 000 og én million kan være rammet innen årsskiftet. 20 av Jemens 27 millioner innbyggere trenger akutt nødhjelp. Helsevesenet og strømforsyningen har de fleste steder brutt sammen. FN omtaler den humanitære katastrofen i landet som verdens verste.

JOURNALISTEN Jean-Philippe Rémy i den franske avisa Le Monde har tilbrakt flere uker i Jemen. Rémy forteller om et land som er i ferd med å falle fullstendig fra hverandre.

Situasjonen i Jemen var allerede eksplosiv da den arabiske våren nådde landet helt sør på Den arabiske halvøy i 2011. Demonstrantene krevde at Ali Abdullah Saleh, som hadde hatt makta i landet siden Nord-Jemen og Sør-Jemen ble forent i 1990, måtte gå av. Saleh ble skadd under et bombeangrep mot presidentpalasset i juni 2011 og flyktet til Saudi-Arabia. Visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi tok etter hvert over som president, og den arabiske våren gikk over i mørk vinter. Etter hvert begynte også de sjiamuslimske opprørerne i den såkalte Houthi-militsen helt i nord å røre skikkelig på seg. Så var borgerkrigen i full gang.

FIRE REGJERINGER styrer i dag i Jemen. I Aden i Sør-Jemen har president Hadi holdt til sporadisk, men ikke nå lenger. En del av regjeringen hans oppholder seg der, men det gjør også et konkurrerende «overgangsråd», ledet av Hadi-motstandere som ønsker et uavhengig Sør-Jemen. I Nord-Jemen sitter houthiene med makta i hovedstaden Sana’a, foreløpig støttet av den avsatte presidenten Ali Abdullah Saleh og hans støttespillere. Dette dreier seg imidlertid mer om to regjeringer enn en koalisjon. For hatet mellom partene er stort, ikke minst fordi Saleh som jemenitter flest, er sunnimuslim.

Det pågår krig på en rekke fronter i Jemen. Terrorgruppa al-Qaida på Den arabiske halvøy har etablert seg flere steder og gjennomfører til stadighet terroraksjoner i landet. Ifølge Jean-Philippe Rémy er Jemen nå blitt al-Qaidas laboratorium, der man evaluerer hva som gikk galt etter 11. september 2001 og vurderer hvilken strategi man skal satse på i framtida.

DETTE ER EN KRIG der utenlandske makter deltar både i full offentlighet og mer i det stille. Saudi-Arabia, som støtter president Hadi, er leder for en koalisjon av ni land i Afrika og Midtøsten. Problemet er at ett av landene, De forente arabiske emirater, ikke først og fremst kjemper mot ekspresident Saleh og houthiene, men mot Det muslimske brorskap, som med sitt parti og sin milits, al-Islah, også deltar på den jemenittiske slagmarken.

USA, Storbritannia, Canada og Tyskland støtter koalisjonen med våpen og etterretning. Norge selger militært utstyr til flere av koalisjonspartnerne. Den saudiledede koalisjonen bomber til stadighet sivile mål fra lufta, den rene terrorbombinga. Svært få bryr seg.

USA BRUKER både droner og spesialsoldater mot al- Qaida i Jemen, en aktivitet som øker under Donald Trump. Iran har lenge vært houtienes støttespiller, men ifølge nettstedet Al-Monitor involverer regimet i Teheran seg stadig mer, først og fremst på grunn av konflikten med erkefienden Saudi-Arabia. Et mindre antall soldater fra Iran og fra den libanesiske Hizbollah-militsen skal befinne seg i Jemen, og flere kan det bli.

Ingen av partene ønsker forhandlinger. På toppen av det hele frykter mange at IS skal få fotfeste i Jemen når terrorgruppa blir knust i Syria og Irak.

Kanskje er det noe slikt som må til for at verden skal våkne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.