Jens: - Det sterkeste var å se video av Breivik før bomba gikk av

Stoltenberg og Solberg så utstillinga til minne om 22. juli-terroren for første gang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Onsdag klokka 14 åpner den omdiskuterte utstillinga på 22. juli-senteret, nøyaktig fire år etter terrorangrepene i Oslo og på Utøya.

Senteret holder til i Høyblokka, der Statsministerens kontor lå i 2011. Mannen som var statsminister da bomben gikk av, Jens Stoltenberg, fikk onsdag formiddag se senteret, sammen med blant andre Erna Solberg, Siv Jensen og Jonas Gahr Støre. 

Både Stoltenberg og Solberg fortalte etterpå at utstillinga var sterk, men viktig og verdig. 

- Det som gjorde sterkeste inntrykk på meg var å se videoen av bombebilen og av gjerningsmannen som går ut av den. Vi så hvor uskyldig en sommerdag kan være og hvor brått den dagen endret seg fra et øyeblikk til et annet, forteller Stoltenberg utenfor 22. juli-senteret i Oslo sentrum.

Onsdag avdukes også «Lysningen» på Utøya, et minnesmerke for de som døde på øya. 9 navn mangler på minnesmerket. Overlevende fra terroren har fortalt Dagbladet at hendelsen fortsatt forfølger dem i hverdagen.

Utstilling til å lære av Infosenteret har fem rom, hvor det første er et minnerom for de 77 som mista livet i Anders Behring Breiviks terrorhandling. 

I neste rom får man se overvåkingsvideoen fra Regjeringskvartalet 22. juli 2011. Videoen viser Breiviks bil som parkerer utenfor Høyblokka og bomben som går av. 

- Utstillinga skal lære oss hvordan vi kan unngå lignende grusomheter i framtida, sier Stoltenberg videre.

Statsminister Erna Solberg fortalte Dagbladet at det var bildene av de som mistet livet den julidagen for 4 år siden som gjorde sterkest inntrykk på henne.

Erna: - Bilder av de døde var sterkt - Bilder, navn og alder på dem som døde var sterkt å se. Da gjøres et tall som 77 om til enkeltmennesker, sier hun.

I dagene før utstillinga åpner har det vært debatt om hvor mye plass terroristen skulle vies. Noen etterlatte har fryktet at infosenteret for terroren 22. juli skulle bli et «Breivik-museum» som tiltrakk seg mennesker som deler gjerningsmannens høyreekstreme sympatier. 

Etter å ha sett utstillinga er ikke Erna Solberg bekymra for det.

- Dette er et senter for læring, og jeg skjønner det kan være tøft for noen å se hele utstillinga, men jeg er helt uenig med dem som mener utstillinga forherliger vold. 

Også Utøya-overlevende har gitt klar beskjed om at 22. juli-senteret ikke er noen hyllest til Breivik eller hans handlinger. Dagbladets egen anmelder støttet opp om det, da han fikk se utstillinga før publikum.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer