Jens Book-Jenssen synger på ny

Jens Book-Jenssens sang den inn i 1985. 22 år etter fikk vokalopptaket av «Et vennlig ord» musikk lagt til i et nytt arrangement – og kommer på plate.

– Man får litt vibrasjoner, sier Arve Sigvaldsen, som var Book’ns siste plateprodusent, og som satt på vokalopptaket gjort i forbindelse med lydboken og albumet «Det er lov å være bli’» i 1985.

Det var til Sigvaldsens Talent-selskap at Frank T. Næss i Carambole Records henvendte seg da han fikk ideen om en ny plate med Jens Book-Jenssen (1910-1999).

Han er faktisk Norges bestselgende plateartist, med 3,6 millioner solgte grammofonplater i en karriere som spente over 60 år.

– Jeg tenkte at en produksjon med dagens bedre lydbilde, og et bredere spekter av hans sanger, kunne være noe. Romantikk og nostalgi er i tiden, og kjente artister spiller inn gamle favoritter fra folkedypet. Men ingen gjør Jens Book-Jenssens sanger bedre enn originalen, sier Næss til NTB.

Pusset opp

Dermed fikk produsent Alan Ottesen i oppgave å «pusse opp» vokalopptaket, som den da 75 år gamle Book’n gjorde a cappella i studio – og holdt tonearten hele veien.

– Vi måtte ha mer enn én låt, så vi lette i NRKs arkiver og fant innspillinger som Book’n gjorde i 1975-76 med Rolf Syversens kvartett. Det var gjort i forbindelse med en 14 episoders radioserie om livet hans, så her var det sanger fra hele karrieren. Vi hentet ut opptak, pusset dem opp, la til ny stryk, blåsere, gitarer og kor, sier Næss, og legger til:

– Det er så du sitter og hører ham i et studioopptak fra i går.

Dermed kommer godbiter som perler på en snor. Kjente slagere som «Når kastanjene blomstrer i Bygdøy Allé», «Fritiof og Carmencita» og «En liten hvit gardenia» så vel som mindre kjente låter, som ikke finnes tilgjengelig i dag før nå, som «Litt solskinn og litt regn», «Ramona», «Hele verden nynner» og «Den aller siste dans».

Gjestesynger

Den evige «Nordlandsnetter» tolkes derimot av Kirsti Sparboe, mens Bjøro Håland gjør «Når lysene tennes der hjemme». Stein Ingebrigtsen og sønnen Martin gjør duett av «Hvite måke», og Ellen Nikolaysen gjør «Det går ingen veier tilbake» sammen med Gluntans Ørnulf Holthe.

Det er også Holthe som får gjøre selveste «En liten gyllen ring».

– Du vet, jeg underholder et voksent publikum i dag, og synger på alders- og sykehjem og gjør faktisk flere av Book-Jenssens sanger i utgangspunktet. Mange av dem forlovet seg til denne sangen! For dem er dette hitlisten fra 1936, og jeg ser en tåre her og der, sier Holthe og sier han er glad for at nyinnspillingen er gjort med nennsom hånd.

– Vi brukte samme arrangementer, samme takt og toneart. Både Book’n og gjesteartistene synger nært og varmt. Vi ser for oss et voksent publikum, og håper også at vi når ut til nye lyttere – at de gjennom en nyutgivelse i dagens tekniske kvalitet får oppleve en artist som hører med til vår kulturarv, sier Frank T. Næss.

Han konstaterer at albumet «Et vennlig ord» er den 3394. innspillingen til Book’n siden han startet karrieren i 1933.

Formidlingsevne

Stein Ingebrigtsen var den første som fikk Jens Book-Jenssens pris da Book’n opprettet den i 1982, men han hadde samarbeidet med veteranen i 1974 på Chat Noirs scene.

– Det var et privilegium å bli kjent med ham. Hadde han levd i dag, ville han fylt 97 år i november. Han snakket mye og lenge, men var snill og velmenende – og en dyktig fagmann som ville at ting skulle være perfekt, sier Ingebrigtsen.

Arve Sigvaldsen i Talent fikk være med på Book’ns fjerde og siste comeback. Det var i 1975, og det endte med utgivelsen av «Det er lov å være bli’» i 1985.

– Han hadde hele fire comeback! smiler Sigvaldsen ved minnet om Jens Book-Jenssen, som han sier var sprudlende – og aldri overlegen.

– Jens Book-Jenssen hadde en helt spesiell formidlingsstemme. Han mente hvert ord han sang. Det kommer noen sånne innimellom, de har en egen aura enten de heter Book-Jenssen eller Julio Iglesias, sier Sigvaldsen.

(NTB)

I AKSJON: Jens Book-Jensen fotografert på scenen i Oslo, 14. november 1995.