STRYKEPRØVE:  NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bør roe ned NATOs militære øverstkommanderende Philip Breedlove, mener EU og Angela Merkel. Foto: AP / NTB Scanpix
STRYKEPRØVE: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg bør roe ned NATOs militære øverstkommanderende Philip Breedlove, mener EU og Angela Merkel. Foto: AP / NTB ScanpixVis mer

Jens bør temme hauken

Natos militære øverstkommanderende flyr høyt som hauken som vil sende våpen til Ukraina. Det bør Natos politisk øverstkommanderende gjøre noe med.

Kommentar

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Nå er det ikke lett å vingeklippe en hauk - og særlig ikke en hauk som er Natos militære øverstkommanderende, som alltid er amerikaner, og som historisk sett har hatt til oppgave nettopp å stramme opp de europeiske militære slappfiskene. Men i tilfellet Philip Breedlove har Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, mektige allierte.

Og da forutsetter vi at Stoltenberg fortsatt er en moderat europeisk sosialdemokrat som anser seg mer som en politisk brubygger enn en halvmilitær svermer, slik hans forgjenger Anders Fogh Rasmussen ble.

EU og Europas leder Angela Merkel, som satset all sin prestisje på å få til en våpenhvile i Ukraina, er en av Stoltenbergs allierte. Merkels hensikt var nettopp å hindre amerikansk væpning av Ukraina. Men i dette tilfellet har Stoltenberg trolig også en annen alliert, USAs president Barack Obama.

VESTEN STÅR overfor et vanskelig valg i Ukraina. EUs nærmest institusjonaliserte tro på konsensus gjorde at man ikke skjønte Russland og president Vladimir Putin da den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj ble kastet i et kupp for et år siden.

I en dokumentar på russisk tv kommer det fram at Putin bestemte seg for å annektere Krim umiddelbart etter revolusjonen 22. februar. Han måtte bare vente til OL i Sotsji var over. Det problemet Vesten står overfor er hvordan man skal behandle en Putin som ikke snakker det samme språket, som åpent forakter EU som en handlingslammet diskusjonsklubb, og hver gang han har anledning til det understreker at han nettopp ikke vil danse etter USAs pipe.

VESTENS VALG i forhold til Russland er enten å fortsette med de økonomiske sanksjonene, snakke med Putin og håpe på at en dialog kan føre til fred, som er det Ukraina trenger mer enn noen. Eller å væpne ukrainerne, for å gjøre prisen for det russiske engasjementet i Ukraina enda høyere, med den risikoen det innebærer for en ytterligere opptrapping av konflikten til et nivå der den i siste instans kan komme ut av kontroll.

Som Putin flere ganger velvillig har gjort det klart for oss det siste halvåret: Man kødder ikke med en atomvåpensupermakt. Putin forlanger å bli hørt.

OG DET ER HER hauken Philip Breedlove kommer inn i bildet, som en aktivist for å forsyne Ukraina med våpen. Han mener at bedre våpen vil gi Ukraina styrke også i forhandlinger med Russland.

Breedlove er sammen med viseutenriksminister Victoria Nuland de amerikanske neokonservative spydspissene i denne kampen. Sammen med republikanerne forsøker de å presse Obama til å gi ukrainerne våpen.

Nuland er kvinnen som i fjor vinter i en telefonsamtale med sin ambassadør i Kiev sa «til helvete med EU» - fuck the EU - en samtale som ble tatt opp av russisk etterretning, og lagt ut på nettet til allmenn latter med en eim av diplomatisk skandale.

MEN IFØLGE DER SPIEGEL spiller ikke Breedlove med rene våpen. Onsdag i forrige uka sa Breedlove at «godt over 1000 kampkjøretøyer, russiske kampsoldater, noe av deres mest sofistikerte luftforsvar, bataljoner med artilleri har blitt sendt til Donbass. Det som er klart er at akkurat nå blir det ikke bedre. Det blir verre for hver dag».

Tyske ledere var forbløffet, skriver Der Spiegel, for deres etterretning hadde ikke observert noe av dette. Og det var ikke første gang. I flere måneder har Breedlove operert med tall for russiske tropper i Øst-Ukraina som er mye høyere enn det tyskerne og andre europeiske alliertes etterretningstjenester opererer med, skriver Der Spiegel.

Tidsskriftet skriver at den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier har gått så langt som til å ta opp Breedlove og hans tall med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg.

Er det noen som prøver å undergrave Merkel og EUs fredsinitiativ med å fordreie fakta?

TAPER VESTEN troverdighet med å operere som russerne selv gjør, når de for eksempel ennå benekter at det er russiske soldater i Øst-Ukraina i det hele tatt? Er sannheten blitt så relativ at den ikke lenger er til å tro på, også på vestlig side.

Det er alvorlige spørsmål, fordi vi tross alt er vant til at vi kan stole på at våre ledere snakker sant. Russlands troverdighet i denne konflikten er én ting. Ukrainas troverdighet er også én ting.

Men Natos troverdighet er Stoltenbergs ansvar.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.