Jens for deltid

Jens Stoltenberg har endret syn på deltid. Eller?

Meninger

Hyller konas deltidsvalg, var overskriften på VG Nett i går kveld som fikk mange til å sperre opp øynene. Ap har i alle år omfavnet arbeidslinja og hyllet kvinners arbeidsinnsats som viktigere for økonomien enn oljeformuen. Seinest i vår skapte den nye LO-sjefen voldsomt rabalder da hun rykket ut mot deltidsarbeidende kvinner og beskyldte dem for å bruke barneomsorg som unnskyldning for å jobbe mindre. Selv om Ap-ledelsen ikke bruker like krasse ord, er det ingen tvil om at partiet mener heltid bør være normen, deltid unntaket, både av hensyn til norsk økonomi og likestilling.

Så hva har skjedd? Er Stoltenberg redd for å støte fra seg deltidsarbeidende kvinner? Eller ville han bare forsvare konas private valg? Hun har vært i redusert stilling, mens han har styrt landet. Det må kalles et ekstremtilfelle. Pensjonen til underdirektører i UD er uansett god, og Ingrid Schulerud trenger ikke bekymre seg for å bli minstepensjonist som følge av familiens prioritering. Bakgrunnen for Stoltenbergs overraskende begeistring for deltidsarbeid er et intervju Schulerud har gitt til bladet KK, hvor hun sier hun er skeptisk til "en ideologi hvor målet er at alle småbarnsforeldre skal jobbe heltid." Uttalelsen ble oppfattet som et spark på leggen til Gerd Kristiansen. Men tolkningen både av Schulerud, Kristiansen og Stoltenberg viser at politikk i stor grad er retorikk. Ingen av dem sier noe som direkte strider med LO og Ap?s linje. Det gamle slagordet er "deltid en mulighet, heltid en rettighet". Det er ufrivillig deltid og håpløse stillingsbrøker de vil til livs. Samtidig peker Kristiansen på at over 40 prosent av norske kvinner jobber deltid, nesten ingen menn, og en stor andel av deltidsarbeidende kvinner har for lengst passert småbarnsfasen. Kvinner har nærmest innført sin egen seks-timers dag, som Spekter-sjef Anne-Kari Bratten sier.

Schulerud derimot snakker om valg av deltid mens barna er små og får støtte av sin mann. Det er nok strategisk smart av Stoltenberg. Ap blir stadig beskyldt for å ville overstyre familiens private valg, og det var en god anledning til å få fram at partiet verken vil forby deltid, eller tvinge kvinner til å jobbe heltid. Problemet er at deltidsdebatten nettopp handler om at det i all hovedsak fortsatt er kvinner som reduserer sin yrkesaktivitet mens barna er små. Det kan for mange få en høy pris. Ideologien Schulerud er skeptisk til handler ikke om motstand mot all deltid, men mot sementering av tradisjonelle kjønnsroller. Som likelønnskommisjonen påpekte, er det i småbarnsfasen kvinner sakker akterut økonomisk og i arbeidslivet.

Derfor høres ekteparet Stoltenberg/Schulerud til forveksling ut som Høyres Linda Hofstad Helleland når de priser valg av deltid uten å peke på kjønnsaspektet og de økonomiske konsekvensene. Stoltenberg er selvfølgelig klar over det. Han trakk det nylig fram i forsvaret av fedrekvoten. Han liker dessuten å hylle norske kvinner som enestående i verden, fordi de både føder barn og jobber. Statsministeren og samfunnsøkonomen er nok enig med LO-lederen i at mange kunne jobbet enda mer. Sekstimersdagen er han imot. Men i en valgkamp lønner det seg ikke å si det høyt.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.