LIVET DELUXE:  Jens Lapidus skriver om raske penger og voldelige menn som bryter samfunnets regler.
- Det er en fascinerende tilværelse mange er nysgjerrig på, sier forfatteren. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.
LIVET DELUXE: Jens Lapidus skriver om raske penger og voldelige menn som bryter samfunnets regler. - Det er en fascinerende tilværelse mange er nysgjerrig på, sier forfatteren. Foto: Steinar Buholm/Dagbladet.Vis mer

Jens Lapidus' bøker er de mest utlånte i svenske fengsel

Selv mener forfatteren at han ikke glamoriserer kriminalitet.

(Dagbladet): I en skinnsofa på Bristol hotell sitter den svenske forfatteren Jens Lapidus med vannkjemmet hår.

- Det er en dobbel følelse. Jeg har levd med karakterene i syv år, de har blitt som venner. Derfor er det en stor sorg. Samtidig er jeg stolt og glad for å ha rodd prosjektet i land. Men hva skal jeg tenke på nå? spør han.

«Livet deluxe» handler om makt, ran, kokain, hallikvirksomhet og skitne penger. Boka setter punktum for Stockholm-trilogien, som startet med «Cash» og fortsatte med «Aldri fucke opp».

Bøkene, som skildrer Stockholms lyssky arenaer befolket av blant annet kokainsniffende jyplinger på Stureplan, ga Lapidus braksuksess. Forfatteren og forsvarsadvokaten har solgt over en million bøker bare i Sverige.

Hollywood-film Lapidus blir ofte sammenlignet med Stieg Larsson, og produksjonsselskapet Warner Bros. skal i fjor ha sikret seg filmrettighetene til «Cash», som allerede er filmatisert i Sverige. High school musical-stjerna Zac Efron fortalte til Expressen i fjor at han har hovedrollen og skal produsere filmen.

Men for Lapidus blir det roligere. Han stilte spørsmålet selv; hva skjer nå?

- Jeg tar en skrivepause. Sysler med noen noveller og prøver å finne ut hva jeg skal skrive neste gang. Jeg har ingen stor plan. Men det vil nok handle om kriminalitet, forteller han

Jens Lapidus har brukt sitt yrke som forsvarsadvokat som springbrett til bøkene han skriver. Gjennom jobben får han innblikk i skjebnene til bankranere, torturister og narkolangere.

- Jeg har alltid vært opptatt av dem som lever på kanten. Å begå kriminalitet er noen menneskers liv, og det ligger alltid en historie bak.
Kriminelles synsvinkel Flere slike historier blir fortalt gjennom bøkenes mange karakterer. Synsvinkelen er alltid den kriminelles, ikke offerets eller etterforskerens.

- Du har blitt anklaget for å glamorisere kriminalitet?

- Jeg mener tvert om. De kriminelle jeg forteller om går det jo ikke så bra med. Det er mye redsel, angst og vondt i magen, sier Lapidus.

Bøkene er blant de mest utlånte i svenske fengsler.

- Hvis jeg bidrar til at leseren ser verden fra en annens synsvinkel, har jeg nådd målet. Det handler om å ha forståelse for andre mennesker, selv de som er kriminelle.

-  Tror du norske lesere kan ha vanskeligere for å oppnå den forståelsen etter 22. juli?

- Interessant spørsmål. Det vil nok være mer følsomt å forsøke å forstå etter en slik hendelse. Samtidig skriver jeg verken om terrorister eller fundamentalister. Det er en vesentlig forskjell, sier Lapidus.

Skriveterapi Han beskriver skrivingen som terapi for alt han opplever som forsvarsadvokat.

- Å skrive hjelper, jeg blir roligere etter å ha fått tankene ut.

- Er du kurert nå?

- Jeg er på bedringens vei.

HOVEDROLLEN:  "High School Musical"-stjerna Zac Efron har tidligere sagt at han skal spille hovedrollen og produsere Hollywood-versjonen når boka "Cash" blir film. Foto: AP Photo/Katy Winn
HOVEDROLLEN: "High School Musical"-stjerna Zac Efron har tidligere sagt at han skal spille hovedrollen og produsere Hollywood-versjonen når boka "Cash" blir film. Foto: AP Photo/Katy Winn Vis mer