Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jens om Turid Birkelands bortgang: - Hun ga så mye glede

Turid Birkelands tidligere kolleger reagerer på nyheten om hennes bortgang.

Jens Stoltenberg i Paris. Foto: Christian Roth Christensen
Jens Stoltenberg i Paris. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

(Dagbladet): Turid Birkeland er død, 53 år gammel

Det er snart fem år siden Birkeland fikk beskjed om at hun hadde den sjeldne kroniske sykdommen myelofibrose. Myelofibrose er en type kronisk leukemi, en kreft som påvirker bloddannende vev i kroppen. Beinmargen erstattes gradvis av bindevev og kroppen mister evnen til å danne blodceller.

Birkeland ble AUF-leder i 1986, og kulturminister i Thorbjørn Jaglands regjering ti år seinere. Hun har også vært kultursjef i NRK, og var nåværende direktør i Rikskonsertene.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier til Dagbladet at han vil savne Birkelands gode humør. Den tidligere statsministeren sender nå sine tanker til Birkelands sønn. 

- Turid vil bli dypt savnet. Hun ga så mye glede, strålte for så mange og hennes humør smittet alltid. Turid var en politisk leder som kombinerte engasjement, kunnskap og handlekraft. Mine tanker går til sønnen Gabriel og hennes nærmeste. 

Jagland: - Vil savne latteren Det var Thorbjørn Jagland som utnevnte Birkeland til kulturminister i 1996, en regjering som varte godt og vel et år. Han minnes spesielt den gode latteren hennes.

- Dette kom som et stort sjokk for meg, for jeg trodde sykdommen var inne i en roligere fase nå. Denne beskjeden mottok jeg med stort sorg i dag, og hennes bortgang er et stort tap for norsk kulturliv. Turid var en sprudlende blid kvinne som alltid var nyskapende og hadde innovative ideer. Hun ivret for å få fram underskogen i norsk kultur, sier Jagland til Dagbladet.

- Hva er beste minne fra tida i regjering sammen?

- Det må være den latteren hennes. Og de positive tankene og ideene Turid alltid hadde.  
Raymond: - Hun har betydd mye Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap), sørger også over Birkelands bortgang.

- Det var med usigelig tristhet at jeg fikk vite om det til morgenen i dag. Dette er et menneske jeg har kjent nesten hele livet og en fantastisk flott person med store politiske kunnskaper, sier han til Dagbladet.

Johansen gikk på trinnet over Birkeland på Linnerud skole i Oslo og legger vekt på det tapet Birkelands bortgang er for Oslo.

- Det er byen hun har bodd i og med sitt engasjement og erfaringer som tidligere kulturminister ville hun ha betydd mye både for Oslo og for Oslo Arbeiderparti, fortsetter Johansen.
- Veldig trist NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen visste Birkeland var syk, men han var ikke forberedt på at NRKs tidligere kultursjef skulle gå bort i dag. 

- En veldig, veldig trist beskjed, som kom overraskende selv om vi visste at hun var syk. Jeg opplevde Turid som engasjert og markant kulturpolitiker og kulturleder, sier han. 

Han gir spesielt Birkeland ros for å starte en fornying av NRKs kulturdekning. 

- Hun var tydelig og direkte, og jobbet hardt og engasjert for å få til ting. Det var blant annet hun som startet på den fornyelse av kulturoppdraget i NRK som siden er fulgt opp av andre, forteller kringkastingssjefen. 

Huitfeldt: - En enestående sjarm Anniken Huitfeldt har i likhet med Turid Birkeland vært kulturminister og AUF-leder. Hun sier at Birkeland betød mye for kulturlivet i Norge.

- Hun har gjort så mye og hadde så mye mer å gi. Turid var AUF-leder da jeg ble valgt inn som sentralstyremedlem og har senket terskelen i kulturlivet i Norge. Kammermusikk er ikke noe som en i utgangspunktet tenker er for alle, men hun brant for å endre på det, sier Huitfeldt.

Arbeiderpartipolitikeren sier at  Birkeland også var noe ekstraordinært når hun ikke var politiker.

- Hun kunne synge og hun hadde en slående sjarm. Jeg husker at vi hadde sceneopptredener der hun holdt showet, mens vi andre bare stod bak, sier Anniken Huitfeldt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media