Jens opp fra skyggenes dal

Nå mener 27 prosent av velgerne at han gjør en god jobb som statsminister. I august i fjor var Jens på et historisk lavmål da 14 prosent mente det samme.

MMIs målinger gjennomført for Dagbladet viser nesten en fordobling av velgere som mener Jens nå gjør en god jobb.

Men med 27 prosent bak seg, er det ennå lang vei å gå før han kan si seg fornøyd: Han stiller langt nede på lista over Norges mest populære statsministrer de siste 21 åra.

Men det er flere ting å glede seg over for Jens statsminister. Han passerer Jan P. Syse og Thorbjørn Jagland, og legger også Gro Harlem Brundtlands dårligste notering bak seg.

VELGERNE MERKER at Jens Stoltenberg har fått et bedre grep om den politiske dagsordenen og er blitt mer lydhør overfor stemninger i folket. Det øker antallet som synes han gjør en god jobb som statsminister, sier statsviter Kristin Taraldsrud Hoff i MMI til Dagbladet.

Hun viser til at statsministeren siden forrige måling, det historiske lavmålet på 14 prosent i august i fjor, har fått klare landsmøtevedtak i Arbeiderpartiet å støtte seg til. Han og finansministeren lover skattelette i høstens budsjetter og har åpnet pengekrana i oljefondet. Og regjeringen gjennomfører reformen i sykehussektoren, salget av bankaksjer, privatisering av Statoil og Telenor, i tillegg til de markante grepene om lav prisvekst og bruken av avkastningen av oljefondet - for å nevne noe.

Dessuten reflekterte august-målingen også Carl I. Hagens voldsomme suksess, mens Fremskrittspartiet nå har skamslått seg selv.

Det er med andre ord den eminente selgeren Jens Stoltenberg som har fått levert varer fra Arbeiderpartiets produksjonsavdeling. Samtidig har hovedkonkurrenten Frp forsøkt å selge sex og skittentøy som velgerne ikke vil ha - selv ikke fra landets mest velsmurte selger: Carl I. Hagen.

MEN JENS Stoltenberg er ennå bare en blek skygge av Gro, som gjennom sine mange år som statsminister ble vurdert fem ganger - og hvor over 50 prosent av velgerne tre av gangene i 1980- og 90-åra mente hun gjorde en god jobb.

Kjell Magne Bondevik er den eneste andre av Norges regjeringssjefer siden 1980 som har fått over halvparten av velgerne til å svare «god» på spørsmålet: «Synes du NN gjør en god, middels, eller dårlig jobb som statsminister?»

HELT SIDEN Odvar Nordli var statsminister i 1980, har MMI stilt dette spørsmålet til velgerne. Og felles for alle som får dårlige «karakterer», er at de - bortsett fra Stoltenberg - har vært ute i harde politiske stormer da velgerne ble spurt.

  • På slutten av Odvar Nordlis regjeringstid, med svære interne stridigheter, blant annet om Reiulf Steens rolle, mente likevel 37 prosent at Nordli gjorde en god jobb.
  • Da Gro Harlem Brundtland i 1986 slet med økonomiske kriser, devaluerte krona og skrev ut bitre økonomiske medisiner for folk flest, fikk hun sin laveste måling: bare 21 prosent var fornøyd med jobben hennes.
  • Jan P. Syse var i 1990 svekket av avsløringer om privat regnskapsrot og sterke rivninger om EU-spørsmålet, og fikk bare karakteren «god jobb» av 15 prosent.
  • Og da folk vurderte Thorbjørn Jagland i 1997 slet han både med planleggingsminister Terje Rød-Larsens skandaleavgang og folks lengsel etter Gro. Resultatet var 22 prosent som mente han gjorde en god jobb.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladets politiske avdeling.