Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jens Stoltenberg ser lyspunkter i meningsmålingene

Skulle tro han hadde vunnet valget.

VIL TILBAKE: Jens Stoltenberg ser ikke bort fra at han igjen kan innta Statsministerboligen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL TILBAKE: Jens Stoltenberg ser ikke bort fra at han igjen kan innta Statsministerboligen i Oslo. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Meninger

Få ser ut til å trives så godt i Folkets Hus som Jens Stoltenberg. Der er det et velvillig publikum som har bedt ham komme og være en attraksjon. Der blir vittigheter og selvironi møtt med latter. Der blir agitasjon møtt med klappsalver og bekreftelser.
Selv om dirigenten på Fagforbundets landsmøte litt skuffet måtte innrømme at hun ikke skulle introdusere landets statsminister, bare Ap-leder Stoltenberg, ble det stående applaus både før og etter hans tale. Selvsagt. Det er tradisjon, like innarbeidet som at journalistene blir sittende, nøytrale som de er.
Faktisk er avstanden mellom Stoltenberg og de hundrevis av tillitsvalgte mindre enn den har vært de siste åtte åra. Han har tatt steget ut av limousinen som ingen av de tillitsvalgte har sittet i. Han er ikke lenger direktøren for AS Norge, bare en alminnelig folkevalgt. Dressen har han fortsatt. Men valget tapte de sammen. Både han og landsmøtedelegatene er med ett i opposisjon. De er i samme båt, på blå bølger på et blått hav.
Men det er ikke Stoltenbergs natur å sture. Han ser allerede lys av små lanterner i mørket: Meningsmålingene.
Stoltenbergs forhold til meninigsmålinger, tall og tendenser er like kjært som middelaldrende menns forhold til Kupper'ns skøytetider i Squaw Valley og Kariuzawa. Han ser tendenser der andre ser en stabil isflate. Kjærligheten henger selvsagt sammen med hans utdanning i samfunnsøkonomi og hans bakgrunn fra Statistisk sentralbyrå, der det meste måles i tall. Men kombinasjonen av tallkyndighet og lang politisk erfaring gjør ham til en interessant kommentator. Nå har han merket seg følgende:
Vanligvis vil partiene som har vunnet valget fly som ørnen på de første meningsmålingene etter valget. I dette ligger det en kombinasjon av tapernes frustrasjon, vinnernes begeistring og tvilernes likegyldighet. Men denne gangen er det ikke slik, ifølge Stoltenberg. Riktignok varierer meningsmålingene fra institutt til institutt, fra avis til avis og fra uke til uke. Men grovt sett har Stoltenberg rett i at Høyre såvidt holder stillingen fra valgresultatet, Fremskrittspartiet taper oppslutning og Ap går noe fram.
Målinger i oktober og november etter et valg er naturligvis blant de minst interessante siden det er skrekkelig lenge til neste valg, men de gleder Ap-lederen likevel. Han tror at en del velgere har oppdaget at de har fått en regjering som ligger til høyre for Høyre og til høyre for det de tenkte seg.
Stoltenberg benyttet også anledningen til å kommentere regjeringens budsjett, siden han var på ferie da tilleggsproposisjonen ble lagt fram. Det er ifølge ham et budsjett for økte forskjeller, for en umoderne likestillings- og familiepolitikk og for et verre klima. Dette, og erklæringene om at det blir mer av samme politikk fra Høyre og Frp i åra som kommer, gir ham håp om å vinne tilbake makten ved valget i 2017.
Verten for Stoltenbergs opptreden, Fagforbundets avtroppende leder Jan Davidsen, mener venstresida vil vinne kommunevalget alt om to år. I et så kort perspektiv blir meningsmålinger igjen interessante.