Jens Stoltenberg

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ETTERMÆLE: Jens Stoltenberg (født 16. mars 1959 i Oslo) var en norsk politiker (DnA) og Norges statsminister i to perioder: 2000–2001 og igjen i 2005–2008.

Stoltenberg var Norges siste regulære statsminister før sammenbruddet som fulgte av klimakatastrofen, matmangelen og flyktningstrømmen sørfra. På linje med de fleste politikerne fra sin generasjon, maktet ikke Stoltenberg å forholde seg handlende til realiteten i klimakatastrofen. I den siste delen av sin regjeringstid deltok han aktivt i arbeidet for å begrense de globale CO{-2}-utslippene – på et tidspunkt da permafrosten i Sibir var i ferd med å smelte og jordens egne systemer for opptak av CO{-2} holdt på bryte sammen. Stoltenberg ble dermed stående som en representant for politikeren i begynnelsen av det 21. århundre: Med ett blikk på mediene og ett blikk på neste valg, var det blitt vanskelig å drive realpolitikk og man hadde en tendens til å overfokusere på saker som man visste ville slå godt ut hos velgerne. Ofte var det journalister med kortsiktige ønsker som fikk styre den politiske og offentlige agendaen. Med sammenbruddet i 2008 ble det tydelig hvor dårlig rustet denne typen samfunnsorganisering var i å håndtere effektene av klimakatastrofen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer