SMOKING GUN: Kvitteringene fra baderomsoppussingen er det nærmeste vi kommer en «smoking gun» i denne saken. Foto: Spesialenheten for politisaker
SMOKING GUN: Kvitteringene fra baderomsoppussingen er det nærmeste vi kommer en «smoking gun» i denne saken. Foto: Spesialenheten for politisakerVis mer

Eirik Jensen-saken:

Jensen angrer nok bittert på at han pusset opp badet

Sakens sterkeste bevis.

Kommentar

Å pusse opp badet er gjerne den dyreste investeringen hver enkelt av oss gjør i boligene våre.

Mange lar seg lokke til å kutte utgiftene ulovlig. I en undersøkelse for to år siden svarte 38,5 prosent av dem som hadde brukt håndverkere hjemme eller på hytta at de har betalt «svart». Bare et fåtall blir avslørt, men man kan risikere streng straff. Er du for eksempel politimann, politiker eller journalist bør du i alle fall ha papirene i orden.

Papirene fra oppussingen av badet på småbruket som Eirik Jensen og ekskjæresten kjøpte i 2005 er påtalemyndighetens sterkeste bevis mot ham.

«I den forbindelse var jeg så – vil ikke si dum – men uansett spurte jeg Cappelen om han kjente noen som var handy, rimelige og tilgjengelige», sa Jensen i sin frie forklaring. Og ja, han var dum.

Eirik Jensen var spektakulært stupid da han skulle pusse opp sammen med samboeren. Hun var politi, han var politi, de hadde delt økonomi, holdt sirlig orden på både utgiftene og egen innsats – og de samlet alle papirer i en ringperm. Derfor er Spesialenhetens bevisførsel rundt dette både detaljert og overbevisende.

Jensen og samboeren gjorde mye selv, men måtte naturlig nok bruke håndverkere til mye av arbeidet. Da valgte altså Jensen å gå til Gjermund Cappelen og hans kontakter. Storsmugleren stilte villig opp, og har helt siden han ble arrestert forklart politiet at han betalte for mye av denne oppussingen. Fredag forklarte Cappelen seg i detalj om badet.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen og kommentator Martine Aurdal gir deg siste nytt i Eirik Jensen-saken. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Jensen skal svare på spørsmål om dette seinere, men innrømmet i tingretten at badet ikke ble fullt ut betalt. Han hevdet at han etter krangling om flisleggingen etter hvert mistet kontakten med den nå avdøde håndverkeren som ledet arbeidet.

I sin frie forklaring innrømmet Jensen også at han har fått flere kvitteringer fra Cappelen og ikke direkte fra håndverkerne. Det er umulig å snakke seg bort fra.

Uttrykket «smoking gun» stammer fra Sherlock Holmes-historien «The Adventure of the Gloria Scott» i 1893 og blir brukt om den sterkeste form for indirekte bevis. Kvitteringene fra baderomsoppussingen er helt klart det nærmeste vi kommer en «smoking gun» i denne saken.

Papirene bærer begge de tiltaltes fingeravtrykk. Det er en håndskrevet lapp i Cappelens håndskrift, kalt fakturagrunnlag og signert med falskt navn. En kvittering for arbeid som er utført i en blomsterbutikk på Røa og ikke i gården på Romerike. Og det er en ordrebekreftelse fra Byggmakker som bærer både Cappelens gamle navn Thorud og navnet på rørleggeren som er dømt til 11 års fengsel for sin deltakelse i hasjligaen.

Hva Cappelen skal ha betalt, finnes det ikke bevis for. Men at han var involvert, og at Jensens kvitteringer er tvilsomme, er hevet over enhver tvil.

Cappelen forklarer at han har betalt Jensen mellom 10 og 15 millioner kroner opp gjennom åra. Påtalemyndigheten har ikke funnet penger i nærheten av slike summer. Omfanget er likevel ikke nødvendig for å kunne dømmes for grov korrupsjon.

I tingretten ble Jensen dømt for å ha mottatt fordeler fra Cappelen for 247 800 kroner og i tillegg 420 000 kroner i kontanter. Han ble altså dømt for grov korrupsjon for til sammen 667 800 kroner, og av dette utgjør badet nesten en tredel av summen.

Det lønner seg ikke alltid å ha papirene i orden. Jensen angrer nok bittert på det.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.