LEDER

Jensen gidder ikke engang late som det er et problem

Frp's sniknullvisjon for bilavgifter må snart møte motstand, og stoppes.

Jensen gidder ikke engang late som det er et problem
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen forklarte denne uka den kraftig økte oljepengebruken i revidert budsjett med at salget av elbiler er blitt mye større enn de hadde regnet med. Hoppsann! Vi fikk visst inn mindre bilavgifter enn vi hadde regnet med. Fire milliarder mindre, ikke bare én milliard, slik det var tatt høyde for. Siv Jensen, finansministeren, gidder ikke engang late som det er et problem. Dette er et resultat av en ønsket politikk, sier hun: Flere el-biler på veiene. Inni seg jubler nok Frp-lederen. Tre milliarder oljefondpenger rett inn i kassa for å finansiere reduserte bilavgifter. Hadde det kommet som et benkeforslag fra Carl I. Hagen under et Frp-landsmøte, hadde alle - kanskje også Siv Jensen - sagt det var uansvarlig og utenkelig. Nå er det offisiell politikk fra regjeringen.

Tappingen av statskassa for inntekter fra kjøp og bruk av bil har vært en av Frp's største seire i regjering. Det er underkommunisert, fordi gjennomslaget har seilt under et bekvemmelighetsflagg: lavere utslipp fra personbilparken. Lavere avgifter for biler uten utslipp har vært bra. Reduserte avgifter for biler som i realiteten slapp ut mer enn de oppga, som dieselskandalen avslørte, har vært mindre vellykket. Samtidig som utslippene fra bilene har gått nedover, har avgiftene totalt sett gått samme vei. Det nærmer seg en katastrofe - uten at det ser ut til å være en plan for hvordan fallet skal stoppe opp. I 2007 fikk staten inn 72,5 milliarder kroner i avgifter for bruk og kjøp av bil, i 2019 ser de ut til å ende på 44 milliarder. Differansen er på 28, 5 milliarder kroner. Et beløp som kunne finansiert alle bompengeavgifter i Norge et helt år - to ganger!

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer