KOMMENTARER

Jensen-saken:
Barndomsvennen fra helvete

Banket Jensens beste venn folk med balltre på oppdrag fra Cappelen?

ANONYM: Barndomsvennen heter bare "Johan" i Jensens bok. Personen på illustrasjonsbildet er en annen. Foto:  Geir Bølstad / Dagbladet
ANONYM: Barndomsvennen heter bare "Johan" i Jensens bok. Personen på illustrasjonsbildet er en annen. Foto: Geir Bølstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

«Det var en fyr som hadde forgrepet seg på min forrige samboer, som måtte strammes opp.»

Nå har Gjermund Cappelen blitt varm i trøya. De første dagene i vitneboksen var han unnvikende og glemsk, nå kommer voldsomme påstander på løpende bånd. I går sa han at da hasjbaronen fikk behov for en torpedo, satte Eirik Jensen ham i kontakt med en barndomsvenn som «kan gjøre ting som ikke er helt lov». Sammen med en til skal vedkommende ha banket overgriperen med balltre slik at han slet med å bevege seg i lang tid etterpå.

I selvbiografien sin skriver Jensen sårt om «Johan». Som barn gikk de sammen på judo og dykket, de trimma mopeder og spant unna når lensmannsbetjenten på Nesodden var etter dem. De to kompisene jaktet ringduer og adrenalin, og holdt tett kontakt inn i voksenlivet. Jensen var også «Johan»s forlover da han giftet seg. Men bryllupet fikk det til å «knirke faretruende i knærne» på politimannen.

«Jeg hadde rett og slett en uggen magefølelse,» skrev Jensen i boka «På innsiden». Han hadde nettop startet i ny jobb i Narkotikaseksjonen, «Johan» jobbet som dørvakt på flere utesteder i Oslo sentrum. Han hadde stadig historier om ting han hadde observert, og i bryllupet var folk som Jensen oppfattet som «relativt potente gutter».

Politimannen holdt en lav profil og tok kvelden tidlig etter bryllupet. En stund seinere advarte han kompisen: «Hvis du begynner å drive med stoff, begynner å omsette på noen om helst måte, hvis du velger den veien, da avsluttes vårt vennskap umiddelbart. Da må jeg bare kutte deg ut som venn.» Noen år seinere ble«Johan» pågrepet i en straffesak og kontakten mellom de to brutt.

Før det hadde «Johan» advart Jensen i en sak der det viste seg at to kriminelle fra Litauen hadde kart over huset hans på Nesodden og innrømmet å ha et oppdrag der. De ville ikke fortelle hva, men det er ingen tvil om at politimannen oppfattet det som truende, Jensen flyttet fra Nesodden etterpå.

Gjermund Cappelen ble kjent med «Johan» da han jobbet som dørvakt på Smuget. Jensen mener de to har møttes der på nittitallet, og sa i sin forklaring at han den gang hadde snakket med Cappelen om at «Johan» var en «ålreit fyr». Storsmuglerens forklaring i går var altså en ganske annen. Cappelen sa at Jensen var med på det første møtet mellom de to, men holdt seg i bakgrunnen da de diskuterte hva «Johan» skulle gjøre.

«Johan» og en til skal ha fått 20 000 kroner for å banke opp han som forgrep seg på Cappelens samboer. Seinere skal de ha fått det samme for å kreve inn penger fra en annen. Ifølge storsmugleren mente politimannen at det var «fortjent». Det er mulig flere vil være enige i at overgripere fortjener juling. Men en politimann som formidler torpedoer har gitt opp troen på rettsvesenet. Så langt har vi imidlertid bare en kynisk hasjbarons ord for at det er sant.

«Johan» er seinere dømt til 14 års fengsel som hovedmannen i en hasjliga i Sverige. I april skal han vitne i Oslo tingrett. De grove anklagene kunne vært inkludert i tiltalen, men er det ikke. Jensens gamle bestevenn kan for politimannen vise seg å være barndomskompisen fra helvete.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer