HYLLET AV STATSRÅDEN: I kampen mot gjengkriminalitet var Jensen en spydspiss, og han ble løftet fram av daværende justisminister Knut Storberget da han ledet gjengprosjektet X-Ray i 2007.
Foto: Erlend Aas / SCANPIX
HYLLET AV STATSRÅDEN: I kampen mot gjengkriminalitet var Jensen en spydspiss, og han ble løftet fram av daværende justisminister Knut Storberget da han ledet gjengprosjektet X-Ray i 2007. Foto: Erlend Aas / SCANPIXVis mer

Jensen var en høyt betrodd og dekorert politimann. Det er derfor anklagene er så alvorlige

En dyktig tjenestemann.

Kommentar

Fredag brukte Eirik Jensens forsvarer Sidsel Katralen mye av tida på å gå gjennom hva han fikk til som politimann. Det var ikke lite. Allerede før anklagene om korrupsjon var Jensen landets kanskje mest kjente politibetjent, profilert i mediene og hyllet både internt og eksternt.

I kampen mot gjengkriminalitet var Jensen en spydspiss, og han ble løftet fram av daværende justisminister Knut Storberget da han ledet gjengprosjektet X-Ray. Politiet satte store ressurser inn på å knuse gjengene i Oslo etter ni skyteepisoder i Groruddalen og skytingen på Aker Brygge i 2006, der B-gjengmedlemmer skjøt mot to ledere i gjengen Young Guns.

Året etter koordinerte Jensen den storstilte «Operasjon Nemesis», der store deler av Rasool-familien og flere andre medlemmer av B-gjengen ble arrestert og seinere dømt for grovt heleri, utpressing og trygdesvindel. Det ble inndratt verdier for titalls millioner kroner, leiligheter i Brasil og i Oslo, Rolex-klokke og diamantøredobb. Jensen vitnet i lagmannsretten og ble seinere truet av samme miljø. Da gjengprosjektet fikk kutt i ressursene, sluttet også Jensen.

Et diplom vist på storskjerm viste at Jensen på nittitallet gikk på et undercover-kurs i Danmark. Søkerne ble valgt ut etter ulike tester, og fikk lære metode for å bli agenter som gikk inn i ulike miljøer. I åra etterpå hadde Jensen flere slike oppdrag, blant annet for å avsløre hvordan anabole steroider ble smuglet ut av et laboratorium i Sverige for salg. Han jobbet også med å avsløre narkotika og våpen i samme land.

I 1995 fikk Jensen utmerkelsen «Politikammerets ur». I begrunnelsen ble hans sterke lojalitet framhevet, og at «på grunn av hans innsats har politikammeret løst flere store kriminalsaker knyttet til organisert kriminalitet».

VIKTIGST: Fem beviser fra rettssaken mot Eirik Jensen i tingretten kommer også til å bli svært viktig i lagmannsretten. VIDEO: Nicolai Delebekk Vis mer

Katralen spurte om stort og smått, og leste opp en lang rekke vurderinger som er gjort av Jensen helt siden 1980-tallet. I Forsvaret fikk han attest om at han «har fungert som troppssjef på en overbevisende måte». Tidligere etterforskningsleder i Oslo-politiet Leif A. Lier er blant dem som ga Jensen en meget god vurdering.

Sitatene forsvareren leste opp viste at Jensen scoret høyt på alle parametere. «Faglige kunnskaper, arbeidsinnsats, resultat og ordensansvar er over gjennomsnittet». Og da han gikk til jobben som leder for Spesielle operasjoner fikk han takkebrev fra sine tidligere medarbeidere: «Takk for tre flotte år med inspirerende ledelse. Lykke til på SO. Kos og klems.»

Det er ingen tvil om at Jensen har vært en dyktig politimann som har gjort mye viktig arbeid, særlig opp mot organiserte kriminelle miljøer. Han har jobbet lange dager og mange kvelder, og han har hele veien holdt seg med kriminelle informanter. Jensen har vært en høyt betrodd ansatt i Oslo-politiet og han har også bidratt på prosjekter av nasjonalt omfang, blant annet opp mot MC-miljøene og de kriminelle såkalte «1-prosentklubbene».

Forsvaret ønsker ganske sikkert å vise fram og understreke Jensens karakter som en lojal og hardtarbeidende politimann. Men samtidig er dette bildet med på å understreke denne sakens alvorlige karakter. Det er jo nettopp dette som gjør sviket så grovt, hvis Jensen har gjort det han står tiltalt for.

Eirik Jensen står tiltalt for korrupsjon og medvirkning til narkotikasmugling gjennom mange år som politimann, i stor grad som leder av politiaksjoner mot nettopp narkotikakriminalitet. Tilliten til myndighetene er sterk i Norge, men den blir skjør i møte med korrupsjon. Lite er mer egnet til å bryte ned samfunnskontrakten enn dette.

Jo høyere tillit man har, jo større er også tillitsbruddet.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.