KOMMENTARER

Jensens flertallstyranni

Siv Jensen holder hva hun lover. Hennes budsjett appellerer til den tilfredse majoritet og jager ansiktsløse byråkrater i stat og kommune.

FØRSTE BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen legger frem årets statsbudsjett. Hun lover å jage ansiktsløse byråkrater.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FØRSTE BUDSJETT: Finansminister Siv Jensen legger frem årets statsbudsjett. Hun lover å jage ansiktsløse byråkrater. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Endelig har vi fått se et vaskeekte forslag til statsbudsjett fra en finansminister fra Fremskrittspartiet. Mange har ventet i spenning i over 40 år. Slett ikke alle vil juble. Men det er i tråd med Fremskrittspartiets ånd, ideologi og politikk. Samtidig er det ikke rabiat. Det er ganske skoleflinkt, sydd sammen av Jensen selv og Finansdepartementets skredder-økonomer. Det er svakt ekspansivt, siden man bruker mer oljekroner enn noensinne, likevel godt innenfor handlingsregelen. Det forårsaker ikke bølger på børsen. Det har litt til de fleste. De rike får millioner i skattelettelser, og de fattige får wienerbrød. Gjennomsnittslettelsen i skatter og avgifter er ifølge Jensen 1600 kroner. Den vil ikke engang rekke til lunsj. Den er strødd så tynt utover at den for de aller fleste må oppleves som blå røyk.

Men for de rikeste betyr skattelettelsene mye. De vil betale millioner mindre i skatt. En senkning av satsen fra 1 til 0,75 prosent betyr mye for milliardærer. For dem som har en nettoformue på under en million kroner, de aller fleste, betyr endringen null og niks.

De kan til gjengjeld glede seg over reduksjoner i enkelte bilavgifter. Og uføretrygdede som har stor gjeld kan glede seg over en overgangsordning på tre år før skatteøksa knuser deres spinkle privatøkonomi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer