Jensens korstog

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ISLAM I NORGE: Siv Jensen sier følgende: «Vi kommer ikke til å tillate særkrav for noen enkeltgruppering i dette samfunnet.» Det fikk meg til å minnes da overrabbiner Michael Melchior og jeg for noen år siden hadde en samtale med statssekretæren i Landbruksdepartementet. Den handlet om kosher-slaktede kyllinger. Det mosaiske trossamfunn hadde (og har) tillatelse til å importere slike kyllinger for at de i alle fall skulle kunne ha noen som kunne spises i forbindelse med jødiske høytider. Men antallet var (og er) for lavt, og Melchior ville selvsagt også at slik slakt skulle kunne foregå i Norge. Lovene som forbyr dette, ble vedtatt i mellomkrigstiden og finnes fremdeles. De har etter hvert fått en begrunnelse som er knyttet til slaktemetoden og dyrevern. Da lovene ble vedtatt, var mellomkrigstidens latente anti-semittisme en del av bakteppet.

Jeg tror ikke at Siv Jensen har ønsket å ramme jødiske matforskrifter med sitt utsagn om at innsatte i norske fengsler ikke bør få halal-kjøtt. Men det hun sier, rammer både jøder og muslimer - og andre religiøse grupperinger som har spesielle mat-forskrifter (for eksempel adventister og hinduer).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer