KOMMENTARER

Jensens norske modell

Det er ingen tvil om at Siv Jensen er motstander av den norske modellen. Derfor er det ubegripelig at hun har problemer med å definere den, skriver Stein Aabø.

MODELLSKEPTIKER:  Siv Jensen er i mot den norske modellen, men kan ikke definere den. Nina Hansen / Dagbladet
MODELLSKEPTIKER: Siv Jensen er i mot den norske modellen, men kan ikke definere den. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Frp-leder Siv Jensen kom helskinnet fra sin landsmøtetale helt til VG-journalisten Lars Joakim Skarvøy ba henne definere «den norske modellen». Angrepet på modellen var nemlig en rød tråd i talen som ikke uventet begeistret forsamlingen. Men hun kunne ikke overfor revolverjournalisten redegjøre for hva «den norske modellen» egentlig er. Hun vred seg unna. Og lørdag morgen, da intervjuet sto på trykk, spredte hennes unnvikelser og uklare svar seg via anbefalinger på Twitter og dermed til de fleste redaksjoner.

Da Siv Jensen så var gjest i NRKs politiske kvarter i går morges, og der møtte landets fremste spesialist på modellen, Jens Stoltenberg, skulle man trodd at hun hadde lest seg opp på den. Men nei. Det er ubegripelig siden hun da hadde kunnet fyre løs på detaljene i modellen, som hun og hennes partifeller er sterkt imot, hver for seg og samlet: Et relativt høyt skattenivå, stor offentlig sektor, et trepartssamarbeid mellom myndigheter, arbeidsgivere og arbeidstakere, sterke fagforeninger, sentral lønnsdannelse, offentlige velferdstjenester og stor grad av inntektslikhet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer