Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Jensens oppførsel er utvilsomt mistenkelig

Svarte penger.

OVERFORBRUK: Cappelen forklarer at han har gitt Jensen opp mot 15 millioner kroner siden 1993. I så fall har Jensen gjemt dem bedre enn sin finske kollega.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
OVERFORBRUK: Cappelen forklarer at han har gitt Jensen opp mot 15 millioner kroner siden 1993. I så fall har Jensen gjemt dem bedre enn sin finske kollega. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Kommentar
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Følg pengene», sier gjerne journalister og politietterforskere til hverandre. Når man skal avsløre ulovligheter, er det et god regel.

Skattesnusk felte både gangsteren Al Capone og Oslos tidligere ordfører Per Ditlev-Simonsen. Og den tidligere sjefen for narkotikapolitiet i Helsingfors, Jari Aarnio, ble dømt til ti års fengsel etter at politiet fant 600 000 kroner gravd ned i hagen hans. Den saken likner anklagene mot Eirik Jensen.

ANKESAK: Jensen var en av Norges mest anerkjente politimenn, men ble i tingrette dømt til 21 års fengsel. Video: Nicolai Delebekk Vis mer Vis mer

Aktor Jan-Egil Presthus har de siste dagene fulgt nettopp pengene i sine spørsmål til Jensen i Oslo tinghus sal 250, som for anledningen fungerer som Borgarting lagmannsrett. Spesialenheten har laget en analyse av forbruk og inntekter, sirlig ført skjematisk. Enkelte spørsmål blir så detaljerte at de blir banale: Torsdag spurte Presthus Jensen om han noen gang hadde gitt bort penger i gave. Og ja, muligens har ekspolitimannen gitt barna en femhundrelapp til jul eller bursdag hvis han ikke har funnet på noe mer kreativt. Hvem har ikke det.

Men: Jensens oppførsel er utvilsomt mistenkelig. Mange ganger, gjennom mange år, har Jensen satt inn kontanter på konto. Summene varierer fra noen hundrelapper til noen titusener, og han har gjerne gjort innskudd først i en bank, så i en annen.

En dag i 2012 satte Jensen for eksempel inn 5000 kroner i en bank, før han kjørte til en annen og satte inn like mye. Dagen derpå satte han inn nye 2500 kroner.

Presthus viste i retten til at hvitvaskere gjerne bruker små innskudd for å unngå bankenes søkelys. Det er vanskelig å forstå hvorfor dette skulle være så lurt etter at datamaskiner ble oppfunnet, og Jensen har heller ingen logisk forklaring. Han har tidligere sagt at han har hatt rutiner og tvangstanker om at dette skal være tryggere. Derfor har han også hatt store kontantbeløp liggende hjemme – i tilfelle han skulle trenge dem.

Den famøse baderomsoppussingen på Århus gård ble også fredag gjennomgått i stor detalj, og Jensen innrømmet at han ba Cappelen om kvitteringer for utlegg han ikke hadde betalt.

ANKESAKEN: Reporter Trym Mogen har med seg NRKs krimkommentator Olav Rønneberg, som gir deg siste nytt i Eirik Jensen-saken. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Totalt mener påtalemyndigheten at analysen viser et overforbruk på 1,6 millioner kroner over ti år. Tingrettens dom valgte å se bort fra denne, siden de mente det sannsynlige overskuddet og hvor det kom fra ikke var bevist utover rimelig tvil. Jensens forklaring er at han i 40 år har hatt en omfattende kontantøkonomi ved siden av lønnet arbeid.

– Jeg er en ivrig Finn-bruker, sa Jensen i retten torsdag. Både på og utenfor rubrikknettstedet oppgir han å ha hatt en rekke kreative inntektskilder. Han ser på seg selv som en kremmer.

Salg av valper. Dykkeroppdrag. Innkjøp og salg av titalls dyre motorsykler. Bruktbiler. Pengegaver fra mora. Jensen har en lang rekke forklaringer på andre inntektskilder enn politilønna – alt annet enn korrupsjonspenger fra storsmugleren Gjermund Cappelen. Skattemyndighetene har i hovedsak ikke sett snurten til disse inntektene. Om de ikke stammer fra korrupsjon, er pengene i alle fall svarte.

Cappelen forklarer at han har gitt Jensen opp mot 15 millioner kroner siden 1993. I så fall har Jensen gjemt dem bedre enn sin finske kollega.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!