Jenta på ikonisk Afghanistan-bilde pågrepet for svindel

Pakistansk politi har pågrepet Sharbat Gula, den afghanske flyktningjenta som i juni 1985 prydet forsiden av tidsskriftet National Geographic.

BERØMT BILDE: Bildet Steve McCurry tok av av afghanske Sharbat Gulatatt, mens han arbeidet med en reportasje til National Geographic om krigen i Afghanistan, er blitt berømt. FOTO: Stefano Guidi / NTB Scanpix
BERØMT BILDE: Bildet Steve McCurry tok av av afghanske Sharbat Gulatatt, mens han arbeidet med en reportasje til National Geographic om krigen i Afghanistan, er blitt berømt. FOTO: Stefano Guidi / NTB ScanpixVis mer

Bildet av Sharbat Gula ble tatt av den kjente amerikanske fotografen Steve McCurry, og jenta ble med sitt uutgrunnelige blikk døpt Afghanistan-krigens Mona Lisa.

McCurry fant jenta med de grønne øynene i en flyktningleir i Peshawar i Pakistan, men visste ikke hva hun het.

I årene som fulgte gjorde han flere forsøk på å spore henne opp, og i 2002 lyktes han. Gula bodde fortsatt i Peshawar og ektemannen ga henne lov til å ta av burkaen slik at McCurry kunne fotografere henne på nytt. Året etter prydet hun igjen forsiden av National Geographic.

FORFALSKET: Gula skal ha forfalsket dokumenter for å skaffe seg pakistanske identitetspapirer. FOTO: Zuma Press / NTB Scanpix
FORFALSKET: Gula skal ha forfalsket dokumenter for å skaffe seg pakistanske identitetspapirer. FOTO: Zuma Press / NTB Scanpix Vis mer

Risikerer fengsel

Nå har Sharbat Gula på nytt havnet i søkelyset. Onsdag ble hun pågrepet av pakistansk politi i Peshawar og siktet for svindel, ifølge polititalsmannen Tahir Khan.

Ifølge politiet har Gula forfalsket dokumenter for å skaffe seg pakistanske identitetspapirer, og hun risikerer opptil sju års fengsel.

– Vårt team ransaket sammen med politiet huset hennes og fant både pakistanske og afghanske identitetspapirer, opplyser lederen for Pakistans føderale etterforskningsbyrå (FIA), Imran Shahid.

Bildemanipulasjon

Steve McCurry besøkte for tre år siden den norske fotofestivalen Nordic Light og ble i den anledning hyllet av festivalens kunstneriske leder, fotografen Morten Krogvold.

– Steve McCurry er et ikon i sin beste alder, og utvilsomt en av de største fargefotografene i vår tid, sa Krogvold i den anledning.

Andre har derimot stilt spørsmål ved McCurrys arbeidsmetode og anklager ham for omfattende manipulasjon av bilder.

McCurry har ikke benektet anklagene om at han både har fjernet og lagt til detaljer i bilder uten å opplyse om dette.

I intervjuer definerer han nå arbeidet sitt som «visuell historiefortelling» og «kunst», og ikke som fotojournalistikk der det stilles helt andre krav når det gjelder manipulering av bilder.

NTB.