Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jenta som talte i forsamlingen

Hva har Jens «Don Draper» Stoltenberg, Petter Northug og Emilie «Voe» Nereng til felles?

TIE I FORSAMLINGEN: Skal vi be jenter holde kjeft i forsamlingen, når de i bloggene for første gang har funnet et offentlig fora der de ytrer seg minst like aktivt som gutter? spør Karianne Bjellås Gilje i denne kommentaren om Emilie "Voe" Nereng og jenters blogging.
TIE I FORSAMLINGEN: Skal vi be jenter holde kjeft i forsamlingen, når de i bloggene for første gang har funnet et offentlig fora der de ytrer seg minst like aktivt som gutter? spør Karianne Bjellås Gilje i denne kommentaren om Emilie "Voe" Nereng og jenters blogging. Vis mer

En 15 år gammel jente fikk effektivt i gang debattåret 2011. Emilie Nereng, alias bloggeren Voe, er vakker. Attpåtil skriver hun dagbok på nett om ting som opptar henne! Klart det provoserer. Og selvsagt står det en grisk far bak og presser den pene datteren på nett. Eller med ordene til torsdagens lederskribent i Aftenposten: «Historien om 'Voe' er også en historie om foreldreansvar. Bloggen fremstår som et gjennomkommersialisert moteprodukt der 15-åringen er iscenesatt som mye eldre enn hun er.» Det er åpenbart lenge siden lederskribenten var på en ungdomsskole. Et relevant spørsmål er forresten hva som er mest kommersielt av reklamestripa i Voes blogg og de glorete reklamebrosjyrene i Aftenposten.

Hvor mye skal jenter som stikker hodet fram tåle? Hvordan skal de som blogger slippe anonym skittkasting i kommentarfeltet? Det virker faktisk som om noen synes «jeg hater deg din feite hore» er innenfor grensen. Det burde være unødvendig å si at slikt har like lite med ytringsfrihet å gjøre som gørr fra andre kroppsåpninger. Å arbeide for at alle må logge inn under fullt navn og adresse i ulike nettfora vil muligens redusere problemet. Men vi har denne uka fått bekreftet at forakten for jenter som blogger stikker dypere enn anonym netthets.

Overflatisk! Uviktig! Kroppsfiksert! Kommersiell! Jentebloggerne får folk som aldri har fulgt bloggene deres til å bruke sin mest moralistiske tone. Ser man etter hva jentene faktisk driver med, slik for eksempel forskeren Mia Lövheim har gjort, finner man at de via bloggen lærer «å ytre seg i offentligheten, håndtere kritikk og jobbe med balansen mellom det offentlige og private».

Med foreldre på Facebook og Twitter er det ikke annet å forvente enn at barn av bloggosfæren utforsker identitet og iscenesettelse på nett. Eller som forskeren sier det: «Den digitale iscenesettelsen gir mye rom for forhandlinger og eksperimentering rundt feminine idealer. Men ingen kan helt unnslippe dem, uansett hvilken posisjon de velger.» (kilden.forskningsradet.no).

At ingen jenter slipper unna «feminine idealer» kunne nok bloggeren Marianne Hagland Westerlund, alias Sitrondrops, skrevet under på. I gårsdagens Bergens Tidende spurte hun hvorfor temablogger om klær og sminke skulle være så mye mer kommersielt enn temablogger om iPad, fotball, whisky, te eller biler. Hun misliker også at ordet rosablogger har fått feste seg - det er upresist, fordomsfullt og nedlatende, og brukes gjerne om alle unge jenters blogger, uansett tema.

«Hvis jeg noen gang blir mor til en jente, ønsker jeg at hun skal ta det som den største selvfølge at hennes stemme har like mye livets rett, som alle andres,» skriver Westerlund.

Som om jeg skulle sagt det selv. Det vil si, jeg har sagt det selv. Til tiåringen min. Da hun begynte å chatte på goSupermodel, var min første reaksjonen, ja nettopp: Dette er overflatisk. Uviktig. Kommersielt. Kjønnsstereotypt! Gå heller til Miljøagentene!

- Særlig, sa hun. - Jeg kan vel gjøre begge deler? Jeg kan vel gjøre alt! Vi diskuterer forskjellige saker ulike steder. Selv om vi syns det er moro med klær og sånn, diskuterer vi mye viktig! Og samler penger til Haiti!

Jeg tror Westerlund har rett når hun, for å berolige gretne gamle gubber av begge kjønn, skriver: «Det blir folk av de fleste selv om de går gjennom en periode hvor lommepengene blir brukt på hairextensions i stedet for et abonnement på Dag og Tid.»

Jenter som vil opp og fram har helt klart annet å stri med enn jevngamle gutter. Man trenger ingen akademisk grad for å oppdage at «jenters og gutters handlinger og ytringer tolkes forskjellig». Men noen er heldigvis opptatt av hvorfor det er slik, og hva vi kan gjøre med det. Som for eksempel nevrologen Lise Eliot, en av de amerikanske forskerne Harald Eia glemte å holde mikrofonen for i fjorårets «Hjernevask»-serie. I boka «Pink Brain, Blue Brain. How Small Differences Grow Into Troublesome Gaps - and What We Can Do About It» skriver Eliot at «sex differences in the brain are sexy». Derfor har vi en tendens til å dyrke kjønnsforskjellene, selv om de i utgangspunktet er små. Menneskehjernen er «work in progress». Dyrkingen av kjønnsforskjeller gjør at vi først og fremst ser det vi forventer å se. Dét påvirker oss mer enn det er biologisk begrunnelse for.

For å se klarere denne forskjellsdyrkelsen har jeg et forslag: Bytt kjønn! Og dette er selvsagt kun ment bokstavelig. Vi kan bytte han/hun, gutt/jente, mann/kvinne i saker vi leser og hører om, og se hva som skjer.

For å ta noen enkle eksempler fra den siste uka: Hva om Petter Northug hadde vært en ung kvinne? Emilie Nereng gutt? Jens «Don Draper» Stoltenberg og hans VG-journalistvenn Eirik Mosveen kvinner? Les tekstene om og av disse personene fra den siste uka med motsatt kjønn. Det er ganske morsomt. Det kan til og med hende man oppdager at kjønnet har betydning for hva som er stemplet som overflatisk, klokt, tøft, pinlig, kommersielt, meningsløst og meningsfylt.

Skal vi be jenter holde kjeft i forsamlingen, når de i bloggene for første gang har funnet et offentlig fora der de ytrer seg minst like aktivt som gutter? Vi bør heller skjerpe oss og bytte ut de kjønnsstereotype brillene vi ser jentene gjennom! Bruke linser som er moderne nordmenn anno 2011 verdig. Om man ikke er totalt fargeblind, ser man at rosabloggerne finnes i hele fargeskalaen, og skriver om det meste: utdanning, klær, feminisme, klima, kjærlighet, politikk, sminke, overforbruk osv.

La oss diskutere med jenter som ytrer seg offentlig, i stedet for å fordømme dem. Framtidens Gro Harlem Brundtland er en ung jente som i dag blogger seg vei.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling