TEGNEREN STORM P. var ekspert på å tegne vanvittige oppfinnelser. Her en praktisk lyseslukker. Copyright: Storm P-museet
TEGNEREN STORM P. var ekspert på å tegne vanvittige oppfinnelser. Her en praktisk lyseslukker. Copyright: Storm P-museet Vis mer

Jenta som vil bli oppfinner

Viktig å legge planer for framtida

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Å legge planer for framtida er viktig. Selv om framtida for de fleste blir kortere og kortere, er det viktig å ha prosjekter. Blir det egentlig for seint å drømme om å bli jazzpianist, ballongfører, ubåtkaptein, haikudikter, indianerhøvding, vagabond, tryllekunstner, landskapsmaler, oppdagelsesreisende eller skogvokter? Ja, lyder svaret. Det er allerede for seint. Ikke å drømme, men å få realisert drømmen. Det sies at det er bedre å lære seg én ting godt enn å forsøke seg med tusen virksomheter og mislykkes i alle. Men det er ikke alltid så lett å finne ut hva man skal satse på, og plutselig kan det være for seint.

Jeg husker en gang jeg kom ned på jobben med en nyfødt datter på armen. Min førstefødte. Jeg møtte min daværende kollega Arne Hestenes, som kikket interessert på henne og utbrøt: «Et vakkert barn, Wandrup. Men hva skal hun bli?» Min erfaring er at barna finner svar på dette selv. Da jeg gikk i første klasse, husker jeg læreren gikk en runde i klassen der hun spurte hva vi hadde tenkt å bli. De fleste hadde svaret klart, alt fra brannmann til jagerflyger. Bortsett fra en gutt bakerst i klassen. Han nølte lenge før svaret ble tvunget ut av ham: «Asfaltkoker!»

De to småjentene mine har klare formeninger om yrkesvalg. Niåringen skal bli sjørøver. Hun på sju har hatt flere valg gående. For en stund siden ville hun bli tannfe. Dernest var det snakk om kokk. Men i det siste har hun ikke vært i tvil: Hun skal bli oppfinner. Talentet er det ingen tvil om. Hun har stadig lommene fulle av ting hun har funnet på skoleveien og som skal brukes til diverse nyskapninger.

På en uke bruker hun gjennomsnittlig to teipruller, en limtube, fire-fem pappesker, alt som fins av tomme doruller og eggekartonger. Dette blir demontert, klippet i biter og satt sammen på nytt med forbløffende resultat. Hodet koker av ideer. Enkelte ting har hun vært ute på gata og solgt til forbipasserende, som blar opp både ti, tjue og femti kroner. Disse pengene putter hun i en spesialkonstruert sparebøsse. Hva hun skal bli når hun blir stor? Sagt med ett ord: Smart.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer