Jenta som ville være en av gutta

KVINNER SOM KLER SEG UT som menn har interessert Kimberley Peirce lenge. Våren 1994 studerte hun film ved universitetet i Columbia. Eksamensmanuset handlet om en kvinnelig spion under andre verdenskrig som forkledde seg som mann. Det var da hun for første gang leste om drapet på Brandon Teena.

- Men jeg ble helt satt ut av Brandons historie, sier Peirce - og skrev om den i stedet for.

DET VAR STARTEN på arbeidet som i fjor høst ble avsluttet med filmen som siden har satt ut filmelskere verden over - «Boys Don't Cry». Her er historien:

Den sjarmerende unge mannen Brandon Teena var egentlig den frustrerte ungjenta Teena Brandon - som flyktet hjemmefra, kledde seg ut og presenterte seg som gutt i Falls City.

Brandon ble mottatt med begeistring fra småbyens unge kvinner. Endelig fikk de en forståelsesfull, følsom, myk og lyttende kavaler, i motsetning til de brautende ølhundene som fantes der fra før. Brandon ble til og med kjæreste med en av dem, Lana.

Så avslørtes kjønnsløgnen, men Brandon bestemte seg for ikke å flykte fra seg selv en gang til. For nå hadde han endelig funnet seg selv og det han søkte etter: Kjærligheten hos Lana, som aksepterte ham.

Det tålte ikke to av Lanas tidligere venner. De voldtok og drepte guttejenta.

ETTER PREMIEREN i fjor høst gikk den virkelige Lana til søksmål mot Kimberley Peirce, for måten hun var framstilt på i filmen.

- Det er historiefortelleren som må konstruere historien, sier Peirce.

For til tross for imponerende research - siden hun gikk ut av universitetet har ikke Peirce drevet med annet enn denne saken - bestemte hun seg til slutt for å fortelle historien slik hun selv opplevde den.

- Jeg var til stede i rettssaken mot morderne, jeg leste alle dokumentene som fantes om saken, jeg var i Falls City og intervjuet Lana, hennes mor, sheriffen, ungdommer på stedet, jeg gikk gjennom all mediadekningen, bøker om saken, sier Peirce, som likevel endte opp med dette:

- Hva er den egentlige sannheten om et menneskes liv? Jeg fant ut av det viktigste var spørsmålene.

- HVILKE SPØRSMÅL?

- Å finne ut hva som foregikk inne i Brandon, hvordan han skapte seg selv om til sin egen fantasi, hvordan han fikk plass i livet til så mange mennesker og hvorfor sannheten om ham provoserte fram en så kraftig reaksjon - alt dette var verdt alle de årene det tok å finne ut av det, sier Kimberley Peirce.

Og dette fant hun ut:

- Sannheten ligger i kjærligheten. Det var kjærligheten til Lana som fikk Brandon til å bli i Falls City. Den er sannheten om hvorfor han døde.

DEBUTREGISSØR: Kimberley Peirce var i Oslo før jul for å fortelle om filmen som dengang var en oppsiktsvekkende smal film. Siden dengang står debutfilmen hennes for to Oscarnominasjoner.Foto: SCANPIX