Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jente med rett til å heve stemmen

Pristine fra Tromsø vant bluescuppen på Notodden. Gled dere til de kommer til en bluesklubb nær deg.

KULER OG KRUTT: Tromsø-bandet Pristine, med Heidi Solheim og Espen Jakobsen i front, på Gamla under Bylarm i Oslo lørdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
KULER OG KRUTT: Tromsø-bandet Pristine, med Heidi Solheim og Espen Jakobsen i front, på Gamla under Bylarm i Oslo lørdag kveld. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet Vis mer

BYLARM/KONSERT: Fra tid til annen dukker det opp artister eller band som står i fare for å få stempelet «bluesens framtid» midt i panna. Det kan være en viss fare for at dette vil henge ved tromsøbandet Pristine en stund framover.

Bandet var i en egen klasse da det stakk av med seieren i Union Blues Cup på Notodden i august.

Premien er en drøss spillejobber på norske bluesklubber, men de fleste må nok vente til høsten. Bandet har for mye å gjøre. Hvorfor, kunne du få en pekepinn på under Bylarm, først på Herr Nilsen fredag og så på Gamla lørdag kveld.

Album til høsten Pristine har ikke noe album å vise til, det kommer tidligst til høsten. Men bandet ble likevel en snakkis under bluesfestivalen på Notodden, som hvert år arrangerer en cup for unge og lovende artister. Pristine skilte seg ut, og ikke bare på grunn av musikken. For det første har bandet en tøff frontfigur i Solheim, ei vever, rødhåra dame som absolutt ikke spør om lov til å heve stemmen.

Solheim har klare likhetstrekk med sterke amerikanske damer som Beth Hart, Dana Fuchs og Janiva Magness, som alle har fått et publikum i Norge via Notodden Blues Festival.

De har alle et sterkt, personlig uttrykk - sjøl om Solheim ikke har like mye levd liv å formidle.

Norske bluesdamer Blues-Norge har fått flere kvinnelige frontfigurer de siste par-tre åra, som Stina Stenerud, Katrine Klemp i det tidligere unionsbandet Shuffle Service og Ellen Marie Løkslid, alias Elly Marvellous. Men du må tilbake til avdøde Kristin Berglund for å finne ei tøffere bluesdame her til lands enn Solheim akkurat nå.

For det andre har de gitarist Espen Jakobsen, som bidrar med kreativt spill og får mye - og velfortjent - spillerom i bandet. Kompet er det heller ikke noe å si på, særlig scorer Åsmund Wilter Eriksson stort med sin innbitte, pulserende bassgroove. Kim Karlsen spiller trommer og Anders Oskal orgel.

Allsidige Med unntak av reineier Oskal fra Kautokeino, er alle heltidsmusikere med base i nord. Fartstida i flere forskjellige band trekker de veksler på når de i Pristine stilmessig svinger mellom tradisjonell blues, shuffle, soul, sørstatsrock og bluesrock - hele tida med høyt energinivå. Bandet har riktignok også en aldri så liten hang til å dra låtene litt langt, men det blir pirk i denne sammenhengen.

Pristine er et forfriskende innslag i Blues-Norge. Ut til bluesfolket med dem!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling