Jente-omskjæring

«Innenfor den somaliske kulturen er omskjæring av jenter et sammensatt og følsomt tema.»

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Omskjæring

Arbeidet mot kjønnslemlestelse bør være vedvarende og framtidsorientert for både myndigheter og de frivillige organisasjonene. Forhastede utspill kan gjøre mer skade enn gagn, skriver Saeed Hersi, nestleder i Norsk Somalisk Råd (NSR).

Nylig arrangerte Barne- og familiedepartementet en konferanse om kjønnslemlestelse (omskjæring) av små jenter. Konferansen skulle signalisere igangsettingen av arbeidet med å iverksette de tiltak som handlingsplanen mot kjønnslemlestelse innbefatter. I to dager deltok over 400 personer på denne konferansen. Deltakerlisten omfattet blant annet personer fra offentlige instanser som arbeider med barn og ungdom, frivillige organisasjoner, internasjonale organisasjoner som arbeider mot denne tradisjonen internasjonalt, og mange frivillige foreninger og organisasjoner. Felles for alle de forskjellige frivillige foreningene og organisasjonene var at de alle besto av personer som kunne sies å være i målgruppen for handlingsplanen.

Stortinget vedtok i 1995 en egen lov mot kjønnslemlestelse av jenter, og flertallet av de som arbeider med dette spørsmålet i dag, vil være enige i at dagens handlingsplan ville ha hatt stor nytteverdi for seks år siden, da loven ble vedtatt. (Men, bedre sent enn aldri.) Det er mange gode ideer og tiltak som skisseres i den handlingsplanen som seks ulike departementer har vært med på å utarbeide. Å forebygge at jenter som bor i Norge blir kjønnslemlestet gjennom å etablere et samarbeid med organisasjoner, er noen av de viktigste tiltakene i denne handlingsplanen. I dette ligger det også et ønske og en målsetting om at kjønnslemlestelse skal opphøre også internasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer