STARTET DEBATTEN: Journalist og forfatter Marta Breen startet debatten om musikkanmeldernes tilnærming til kvinnelige artister.
STARTET DEBATTEN: Journalist og forfatter Marta Breen startet debatten om musikkanmeldernes tilnærming til kvinnelige artister.Vis mer

- Jenteanmeldere forsvinner raskt

Mangler kanskje et nerdegen, mener redaktør.

Idé: Bylarms Runar Eggesvik uttalte seg i en sak i Dagbladet i går, og som «gjesteredaktør» har han tatt initiativ til to oppfølginger av denne (se faktaboks til høyre).

(Dagbladet.no): I går skrev musikkjournalist Marta Breen om mannlige musikkanmeldere som anklager kvinnelige artister for å være klamme, sutrete og for personlige.

Anmelderne slo tilbake og kalte Breen en kvinnesjåvinist.

- Forsvinner fort
Men Bjørn Hammershaug, redaktør for musikknettstedet Groove.no, mener at det er et problem av anmelderstanden har en såpass stor overvekt av menn.

- Jeg tror at flere kvinnelige anmeldere vil gi bedre balanse. Jeg synes generelt at mer musikk burde bli anmeldt av jenter, sier Hammershaug.

Han ønsker seg flere kvinnelige musikkritikere, men de er ikke lette å få tak i.

- Vi har vært bevisste på å få inn mest mulig jenter, vi vil jo ikke bli oppfattet som noe gubbevelde. Men av et hundretalls skribenter
de siste åtte årene, har bare en brøkdel vært jenter Det er kanskje litt generaliserende å si det, men vi opplever ofte at jentene som kommer inn, går fort ut igjen. Jeg vet ikke hvorfor, sier han.

- Kanskje de mangler et eller annet nerdegen, foreslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Annen tilnærming
Hammershaug er usikker på årsaken til den skjeve kjønnsfordelingen, men tror at jenter kanskje har en litt annen tilnærming til musikk enn gutter.

- Du kan jo ta en tur på platemessa på Mono i morgen, og telle antall jenter. De er nok ikke mange. Jeg tror vitterlig at jenter hører like mye på musikk som menn. Men de har kanskje ikke samme behovet for å samle på det eller formidle det.

Dagbladets musikkanmelder Sigrid Hvidsten har heller ikke noe klart svar på hvorfor hun har så få kvinnelige kolleger. Men hun tror mye av svaret ligger i tradisjon.

- Fordelingen har blitt mye bedre de siste årene. Men jeg tror det handler om tradisjon og forbilder. Når det er få kvinnelige anmeldere, blir det også få jenter som tenker at «dette kan jeg også gjøre en gang», sier hun.

- Vi har virkelig lett, og leter stadig, etter kvinnelige anmeldere, sier Hvidsten.

Hun oppfordrer jenter som vil bli anmeldere om å prøve seg i lokalaviser eller studentaviser først. De større avisene rekrutterer gjerne anmelderne sine derfra.

På spørsmål om hvorfor mange jenter gir seg raskt, snur hun på det og spør hvorfor mange gutter og menn holder på så lenge.

- Det finnes påfallende mange eldre, mannlige anmeldere som kanskje burde ha gitt seg litt tidligere, sier hun.

- Mer personlige
Både Hammershaug og Hvidsten er opptatt av å ikke generalisere. Det finnes ikke én typisk jenteanmelder, slik det heller ikke finnes én typisk gutteanmelder. Men begge ser visse forskjeller i måten jenter og gutter skriver anmeldelser.

- Intimitet er kanskje ikke så problematisk for jenter som for gutter. For mange gutter kan jentetekster oppleves litt klamt, mens jenter opplever det kanskje mer som en venninnesamtale, sier Hvidsten.

Hammershaug mener mange jenter bruker et mer personlig språk i anmeldelsene sine, enn det gutter gjør.

- Jenter bringer perspektiver inn i musikkritikken som mange menn ikke har. Mange av jentene har kanskje hatt en tendens til en mer personlig tilnærming til stoffet, mens gutter har et større behov for å sette ting i en kontekst. Ingenting er riktig eller feil. Men jeg synes gjerne en personlig tilnærming er bedre enn en oppramsing av hvilke band artisten er inspirert av, mener han.

-  Vi ser også at når menn anmelder kvinnelige artister, blir det gjerne gjort et poeng ut av at de er kvinner. Det tror jeg er en gutteting, som jeg ikke synes noe om, sier han.

ANMELDER: Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten mener det har blitt en langt bedre kjønnsfordeling mellom anmelderne de siste årene. Foto: EVEN BAST
ANMELDER: Dagbladets anmelder Sigrid Hvidsten mener det har blitt en langt bedre kjønnsfordeling mellom anmelderne de siste årene. Foto: EVEN BAST Vis mer