Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT: Jentedagen

Jentedagen angår oss

Det er smertefullt å tenke på at per dag er det mer enn 130 million jenter rundt om i verden som ikke får skolegang.

JENTEDAGEN: En dag som angår oss, skriver Niloufar Jalali-Moghadam. Foto: Privat
JENTEDAGEN: En dag som angår oss, skriver Niloufar Jalali-Moghadam. Foto: Privat Vis mer
Meninger

FNs 5te bærekraftsmål handler om å fremme jenters rettigheter. I desember 2011, ved resolusjon 66/1701, ble det vedtatt at 11. oktober skulle være internasjonal jentedag. Det å «oppnå likestilling og styrke jenter og kvinners stilling» framheves i bærekraftsmål 5.

Antakelig finnes det mange som ikke helt vet hva denne dagen handler om eller lurer hvorfor den er viktig å markere. Det høres kanskje litt useriøst eller bare morsomt ut til å dedikere en dag bare til jenter for å feire de søte, unge skapningene! For noen av oss er det langt mer relevant og alvorlig.

Er du en fra den første gruppa oppfordrer jeg deg litt ekstra til å lese gjennom denne teksten!

Denne dagen markeres fordi jenters rettigheter og deres særegne utfordringer skal anerkjennes og adresseres verden rundt. Slike ekstreme utfordringer kan blant annet dreie seg om barneekteskap, fattigdom og mangel på utdanningsmuligheter for jenter, spesielt i noen deler av verden som for eksempel visse steder i Midtøsten, Afrika og Latin-Amerika.

Jeg tillater meg å påstå at det blir et svakt og feil utgangspunkt å ta dersom man tenker at det er da et uaktuelt tema her til lands, siden våre jenter "har det så bra i forhold".

Noen vil derimot argumentere for at temaet fortsatt er aktuelt for alle land og samfunn, uansett hvordan deres befolkning har det.

Igjen, er du en fra den første gruppa, bli gjerne med å lese denne teksten videre!

Ifølge FN det finnes for tiden 1,1 milliarder jenter i verden som skulle kunne vokse opp til å forandre verden til et bedre sted dersom de gis tilgang til ordentlig helse- og ernæringsomsorg, bedre utdanningsmuligheter og rett og slett bedre livskvalitet! 1,1 milliarder! Det er skummelt å forstille seg hvor mye vi holder på å tape!

Forskning viser at når kvinner er utdannet øker jobbmulighetene i landet for hver enkelt innbygger. Og når jenters utdanning sikres på samme nivå som gutters utdanningsmuligheter blir, blir risikoen for at det vedkommende landet rammes av krig 50 % mindre! Ville ikke alle i verden – inkludert oss – kunne ha det bedre hvis det var ikke noen krigsramma mennesker?

Det er verdt å merke seg at 12 år skoletid for alle jenter gir lav – og mellominntektsland $92 milliarder overskudd i deres årlige økonomi.

Det er smertefullt å tenke på at per dag er det mer enn 130 million jenter rundt om i verden som ikke får skolegang. For de fleste har dette mest sannsynlig skjedd da de tradisjonsmessig er antatt å gjøre noe annen enn å utdanne seg, jobbe og bygge en selvstendig framtid. Sist, men ikke minst: utdanning for jenter kan være den beste og mest effektive investeringen mot klimaendringer, ifølge Brooking Institute.

Det er fascinerende å se hvor mektige disse unge jentene er.

Myndiggjøring av jenter er positivt på mange måter og fører til samfunnsutvikling. Vi får et flerstemmig samfunn med stort mangfold. I et slikt samfunn har jenter mulighet til mening, handling og påvirkning. Jenters kamper, uansett hvor de befinner seg i verden, blir til en del til oss etter hvert! La oss tenke utenfor boksen!

Smerte og glede smitter mellom ulike kontekster og miljøer, det samme gjør konkret kunnskap.

Som Audre Lorde, en av vår tids mest framtredende borgerrettighetsaktivister sa: «Jeg er ikke fri så lenge en annen kvinne er ufri, selv om hennes lenker er svært forskjellige fra mine egne».

Dagen i dag retter oppmerksomheten mot jenter globalt, da jenter gjennom historien har vært mer utsatt for urettferdig behandling og brudd mot sine grunnleggende rettigheter, som autonomi overfor sin egen kropp og utdanning.

Men selv herfra kan vi hjelpe globalt: Har vi råd, kan vi gi litt til organisasjoner og prosjekter som jobber for myndiggjøring av jenter. Om vi ikke har penger kan vi engasjere oss i frivillig arbeid som har jenters myndiggjøring som hensikt.

La oss i hvert fall tenke på og bevisstgjøre alle rundt oss om jenter som kjemper for livet, gjennomlever krig, eller misbrukes nå, mens vi har vår fredagskos!

La oss vise at vi, du og jeg, bryr oss om dem!

TIDENES YNGSTE VINNER: Malala Yousafzai sier prisen ikke bare er til henne og Kailash Satyarthi, men alle barn som ikke får utdanning. Intervjuet er gjort i forbindelse med produksjonen av Fredsprisutstillingen 2014. Video: Nobels Fredssenter Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling