Jentefest for 5000

5000 mennesker i strålende sol fikk en flott utekonsert å brune seg på da Moldejazz sang på siste vers for i år.

MOLDE (Dagbladet.no): Steikende sol fra skyfri himmel og en ørliten blafring i bjørkeløvet var den perfekte rammen om lørdagens store ”jentekonsert” på Moldejazz da den amerikanske soulsuperstjerna India.Arie satte i gang sitt sterke, timelangt sett litt over klokka 15.

Konserten var den siste på en lang europaturné, men verken sangeren, det lille, tette og funky bandet hennes eller de tre koristene virket sjenerende slitne i møtet med et positivt, men tilbakelent, solslikkende og voksent publikum som forble sittende. Hovedpersonen selv sang med sterk og stolt stemme, spilte gitar og fløyte og hadde lært seg både ”takk skal dere ha” og ”jeg elsker dere”. ”Håper å se dere alle igjen neste år,” flørtet hun, hvorpå en i senk sjarmert konferansier Arild Rønsen re-engasjerte henne på flekken uten å rådføre seg med verken festivalsjef eller festivalstyre. Her lukter det høye advokatregninger på lang lei.

Giske ankom

Anja Garbarek var neste kvinne på scenen foran Romsdalmuseets storslåtte amfi, og startet omtrent samtidig som kulturminister Trond Giske ankom, ledsaget av festivalsjef Jan Ole Otnæs. Med arbeidsantrekk mørk dress og slips, svarte hansker og hvit ansiktssminke ga Anja umiddelbart visuell beskjed om at dette ikke skulle være for en kosetime å regne, og dro opp et tøft sett fullt av funky rytmer og oppfinnsomme klanger i et knippe fine, stort sett cd-kjente låter. Bandet hennes, med bl a trommeslager Wetle Holthe og saksofonist/fløytist/altmuligmusiker Håkon Kornstad låt glimrende, og Anja gjennomførte sin vokaljobb med bravur foran øynene og ørene på en kulturminister som på et sterkt ledende spørsmål innrømmet overfor Dagbladet.no at jo, han kom for å se på damene. ”Men jeg skal høre på herrene også, Terje Rypdal og Ketil Bjørnstad i kveld,” tilføyde han kjapt, og gjenopprettet balansen før noe større skade rakk å skje.

Silje tilbake

Silje Nergaard hadde i sin tid et slags gjennombrudd da hun som ung tenåring sang på en jamsession i Molde. I går var hun tilbake som tredje artist på utescenen, solid akkompagnert av pianist Helge Lien, gitarist Bjørn Charles Dreyer, bassist Finn Guttormsen og trommeslager Jarle Vespestad. Silje startet med ”Be Still My Heart”, fortsatte med ”When Judy Falls” og høstet stort bifall fra et publikum som åpenbart storkoste seg med et repertoar de hadde under huden.

Koken holdt de også da Mira Craig, som hadde vært ivrig tilskuer foran scenen under India.Aries og Anja Garbareks sett, gikk på som siste ”act”, fortsatt mens sola hang godt over horisonten. Om en teknisk feil gjorde at Mira og bandet hennes måtte ta omstart, kom de tilbake med funk og klem i ”Fatty Girl”, ”Dream”, ”Devotion” (fra ”Mira Mira”) og flere låter fra ”Tribal Dreams”.

Og om den helt store festivalekstasen uteble, var nok de fleste enige om at det hadde vært en fin dag på museet da det hele var over etter seks timer.

TILBAKE I MOLDE: Silje Nergaard fikk et slags gjennombrudd da hun som ung tenåring sang på en jamsession i Molde. På Moldejazzens siste dag var hun tilbake. FOTO: LARS EIVIND BONES
TILBAKE I MOLDE: Silje Nergaard fikk et slags gjennombrudd da hun som ung tenåring sang på en jamsession i Molde. På Moldejazzens siste dag var hun tilbake. FOTO: LARS EIVIND BONES Vis mer
MINISTER I MOLDE: Kulturminister Trond Giske ankom, ledsaget av festivalsjef Jan Ole Otnæs.
MIRA VAR MED: Mira Craig sang både fra sitt nye album Tribal Dreams, og gamle låter fra albumet Mira Mira.