Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Jenteguttene

Hva er det ved de myke tenåringsidolene som får ungpiker til å hyle og besvime?

UNGPIKEHELTER: Robert Pattinson og Taylor Lautner delte ungpikene i «Team Edward» og «Team Jacob» da de spilte de mannlige hovedrollene i «Twilight»-filmene. Foto: Reuters/Scanpix.
UNGPIKEHELTER: Robert Pattinson og Taylor Lautner delte ungpikene i «Team Edward» og «Team Jacob» da de spilte de mannlige hovedrollene i «Twilight»-filmene. Foto: Reuters/Scanpix. Vis mer

Det er et helt spesielt og intenst forhold. Og det varer gjennom tiårene. Jeg snakker om hengivelsen som til enhver tid strømmer fra verdens pikebarn mot deres utvalgte idol. Idolet er artist eller skuespiller, og har visse faste trekk.

Fysisk kjennetegnes de av et dukkeaktig ansikt med store øyne, porefri hud og bølgete hår. De lever av å spille roller eller synge sanger som er romantiske og sterkt følelsesladede, sentrert om en utvalgt jente og kjærligheten til henne. De har ikke så mye som et ørlite hint av hipness.
 
En gang het de Luke Perry og Jason Priestly, med Jared Leto og Leonardo DiCaprio som et noe mer kredibelt alternativ, eller de sang i boyband og hadde fornavn som virket skapt for å skrives med tusj i svette jentehender, med hjerte rundt. Seinere kom Joshua Jackson, The Jonas Brothers og Zac Efron.

De siste årene har småjentene splittet seg i «Team Edward» og «Team Jacob» i forbindelse med «Twilight»-filmene, men de synes alle å være enige om én ting: Det finnes ingen mer guddommelig skapning på jorden enn Justin Bieber. Hans tilhengere, eller «beliebers», sørget i 2010 for at tre prosent av alle tweets i verden handlet om den kanadiske popsensasjonen.
 
Den gjengse belieber, eller kortholdermedlem av «Team Edward» eller «Team Jacob», er de tidlige pubertetsårenes klør. De er snurrende kaleidoskoper av kompliserte følelser. De glipper ennå med øynene etter en gradvis seksuell oppvåkning. Jenter advares tidlig mot å vokte seg for menn som kunne tenkes å utnytte dem - men ett sted må de jo vende seg med alle sine ferske lengsler.

Og så oppdager de disse feminine unge mennene. De som representerer det andre, og som samtidig er som dem: Unge, fulle av følelser, og bekvemme med å snakke om dem. De er lam der andre menn er ulver.
 
Og de er, ikke minst, langt unna. Justin Bieber og de andre befinner seg i en fjern stjernesfære. De er trygge gjenstander for tilbedelse. De er inkluderende: Drømmejenta i poplåtene er så generell at alle kan se seg selv i den rollen. De er pokaler som pikelillene kan helle all sin oppdemmede pasjon inn i. Det er, som vi stadig ser, ikke småtteri.

Horder av jenter som klemmer seg forbi hverandre, høyfrekvente hvin og besvimelser er ikke uvanlige uttrykk for ekstasen visse tenåringshelter kan vekke bare ved å vise seg.
 
En bekjennelse: Selv har jeg vært en uforstående tilskuer til dette fenomenet siden tidlig barneskolealder. Klassen hadde vært på kino og sett «Håkon Håkonsen», og jentene hadde allerede utviklet det obligatoriske crushet på den blonde guttungen i hovedrollen. 
 
Selv likte jeg sjørøverkapteinen, spilt av Gabriel Byrne, best. For var ikke det spennende med menn tross alt at det var nettopp dét - menn? Hvorfor ble klassevenninnene så opptatt av de minst mandige mennene som var å få? Hva var tiltrekningskraften til jenteguttene?
 
Som voksen tror jeg jeg forstår bedre. Tvil og usikkerhet herjer i de unge jentekroppene. Behovet for å bli sett, oppdaget, er stort. Frykten for å falle, for å bli lurt og brukt, er kanskje enda større.

Så når en gutt så til de grader understreker sine emosjonelle snarere enn seksuelle behov, i praksis roper ut at han leter etter en sjelevenn og ikke en midlertidig sengefelle, så treffer det noe fundamentalt i jentehjertene. Bella i «Twilight»-bøkene er ikke bare vampyren Edwards store kjærlighet, hun er den eneste han i det hele tatt har sett på siden han ble født - over hundre år tidligere. 
 
Ungpiker jakter helst i flokk. De hviner i ansiktsløse mengder. De former intense menigheter rundt dyrkingen av sine idoler. Men det er nok drømmen om å bli utvalgt og elsket som ligger bak.

NOE NÆR GUDDOMMELIG: Den kanadiske popstjernen Justin Bieber har en særegen effekt på unge jenter. Foto: AP Photo/Matt Sayles.
NOE NÆR GUDDOMMELIG: Den kanadiske popstjernen Justin Bieber har en særegen effekt på unge jenter. Foto: AP Photo/Matt Sayles. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media