Jenteinvasjonen

De er unge, de er dyktige og de heter Marthe, Marte, Marit og Mira. Musikkåret 2006 kommer til å stå i jentenes navn.

-  Nå flyter det over av fantastisk mange unge, spennende kvinnelige artister, lyder det entusiastisk fra norsksjef Yngve Næss i plateselskapet Universal Music.

Plateselskapene har for vane å snakke begeistret om sine egne produkter, men det er virkelig påfallende mange kvinnelige artister på gang i Musikk-Norge. Fra før av har vi de unge lovende Marion Raven, Maria Mena, Maria Arredondo, Marthe Valle, Maria Solheim og Venke Knutson. Det blir ikke like lett å være Lene Marlin når det nå tetter seg til.

-  Det kommer utrolig mange bra unge, kvinnelige artister. Det er veldig spesielt. Det er en veldig seriøs gjeng som kommer nå - dyktige singer/songwritere som har sitt eget uttrykk. De er ikke sånne tomme pop-damer, de er tunge, dypsindige pop-damer, sier musikksjef Håkon Moslet i NRK P3.

Fem nye på våren

Første halvår 2006 kommer hele fem nye. Det begynner med den lenge etterlengtede solo-plata til Marit Larsen (21) fra M2M tidlig i januar. 9. januar kommer Kristiansands Marte Wulff (24) med debutalbumet «Jacket». Hun er for øvrig kjæreste med kollega Thom Hell, og har allerede fått halve Norge til å nynne på en av låtene sine, Cubus\' reklame-hit «Carousel». Det er store forventninger til debutalbumet til Elvira Nikolaisen (25) i mars. Hun deler tydeligvis noen gode gener med søsknene Emil Nikolaisen i Serena-Maneesh og Ivar Nikolaisen i Silver. I mars kommer også Universals nye storsatsing, Helene Bøksle (24), med sitt første album - som visstnok skal være like mye folkemusikkpreget som poppete. Den siste av de fem er enda en Marte. Marte Heggelund (25) signerte platekontrakt med Warner i sommer, og hennes album skal etter planen også slippes i mars måned.

-  I tillegg til disse kommer Mira Craig (23) med album i januar. Hun er jo egentlig også en singer/songwriter, bare med et litt annet uttrykk. Hun skriver også alle låtene sine selv, og er et multitalent som produserer og gjør alt mulig annet, sier Håkon Moslet.

-  Bedre enn guttene

Men hva kan forklaringen være på at det plutselig er kommet en slags ung, kvinnelig musikkbølge feiende over landet?

 JANUAR-DEBUT: I januar kommer debutalbumet til Mira Craig, som allerede har gjort seg bemerket på mange måter. Foto: Eirik Helland Urke
JANUAR-DEBUT: I januar kommer debutalbumet til Mira Craig, som allerede har gjort seg bemerket på mange måter. Foto: Eirik Helland Urke Vis mer

EMI-direktør Per Eirik Johansen mener det kan være en slags Lene Marlin-effekt. -  Lene Marlin var en av de første, og det har nok inspirert mange unge jenter. Gutter spiller ofte i band, mens jentene heller sitter og klimprer for seg selv. Før har de kanskje ikke hatt den nødvendige selvtilliten, men så har artister som Lene Marlin og Maria Mena hjulpet dem på vei, mener Johansen.

Næss mener at jentene rett og slett har vært bedre enn guttene de siste åra.-  Av de prosjektene vi har fått, har det jentene har kommet med vært klart mer spennende når det gjelder soloprosjekter, sier Næss. Han lar ikke anledningen gå fra seg til å nevne enda en artist, Christina Bjordal. Hun er en jazzsangerinne som beveger seg litt over i pop-land.

-  Hennes album kommer enten i løpet av våren/sommeren eller til høsten, sier han. Maria Solheim kommer også med ny plate i år. Det samme gjør Unni Wilhelmsen , som nok må plasseres før Lene Marlin i dette slektstreet - og dermed må kalles norske kvinnelige sangere og låtskriveres gudmor. På toppen av det hele kommer produktive Ane Brun med en ny plate i løpet av 2006.

Elvira Nikolaisen
Marte Heggelund
Marit Larsen
Marte Wulff
Helene Bøksle
Christina Bjordal